Press Releases

19
Jul

Masteratul de Cercetari de Marketing din cadrul Academiei de Studii Economice din București este acum Powered by iSense Solutions

Agenția de cercetare de piață iSense Solutions și Facultatea de Marketing de la Academia de Studii Economice din București anunță semnarea acordului care pune bazele parteneriatului strategic ce urmărește consolidarea programului de masterat Cercetări de Marketing.

Agenția de cercetare de piață iSense Solutions a susținut dintotodeauna parteneriatele cu mediul academic, implicându-se activ în proiecte pentru studenți, masteranzi si doctoranzi, iar anul acesta a încheiat un parteneriat strategic cu Facultatea de Marketing din cadrul Academiei de Studii Economice din București.

Acest parteneriat reprezintă un angajament ferm al iSense Solutions de a contribui la dezvoltarea profesională a tinerilor și de a susține mediul academic din România. Prin acest demers, masteratul de Cercetare de Marketing va beneficia de resursele și expertiza iSense Solutions, oferind studenților oportunitatea de a învăța și de a se dezvolta într-un mediu care promovează excelența și inovația.

Facultatea de Marketing de la Academia de Studii Economice din București formează de peste 20 de ani specialiști în domeniul marketingului, prin programe de studii centrate pe student și orientate spre formarea competențelor și calificărilor relevante pentru angajatori. Preocuparea Facultății de Marketing este de contribui la crearea, îmbunătățirea și aplicarea cunoașterii, stimularea creativității, încurajarea inovării și rezolvarea unor probleme concrete al economiei și societății, prin cercetare avansată în domeniul marketingului.

Totodată, Facultatea de Marketing oferă o experiență internațională relevantă studenților, personalului didactic și de cercetare și susține progresul comunității prin cooperare, cunoaștere și oferirea de soluții care să contribuie la rezolvarea provocărilor cu care se confruntă societatea.

„Suntem încântați să colaborăm cu Facultatea de Marketing de la ASE București și să susținem masteratul de Cercetări de Marketing. Credem cu tărie că investiția în educație este esențială pentru viitorul industriei noastre și suntem dedicați să oferim studenților cele mai bune instrumente și cunoștințe pentru a deveni profesioniști de succes”, a declarat Andrei Canda, Managing Partner, iSense Solutions.

Prin acest parteneriat, studenții vor avea acces la cursuri specializate, vor putea efectua stagiile de practica în cadrul companiei, și vor avea acces la o serie de  resurse și instrumente inovatoare de cercetare, care le vor oferi o înțelegere profundă a dinamicii pieței și a comportamentului consumatorului. De asemenea iSense Solutions va oferi burse private studenților care vor fi selectați prin concurs și va susține cursuri și conferințe în cadrul Facultății de Marketing pe teme de interes din economia reală.

 „Acest parteneriat va aduce un plus de valoare programului de masterat Cercetări de Marketing și va deschide noi oportunități pentru studenții noștri de a se conecta cu industria și de a-și dezvolta competențele necesare în carieră”, a declarat Ioana Cecilia Popescu, Decan al Facultății de Marketing.

Pentru mai multe informații despre acest parteneriat și despre înscrierile la masteratul de Cercetare de Marketing powered by iSense Solutions, vă rugăm să vizitați site-ul Facultății de Marketing sau să ne contactați direct pe [email protected]

Despre iSense Solutions

iSense Solutions – The Modern Consumer Company – folosește cele mai inovatoare metode de explorare și analiză a consumatorului modern. Fondată în 2014, compania oferă servicii complete de cercetare de piață și aduce un mix de inovație și eficiență pentru clienți.

Mai multe informații puteți găsi pe www.isensesolutions.rowww.researchromania.ro, www.sensepanels.com și www.sensecommunities.com.

Despre Facultatea de Marketing din cadrul ASE

Facultatea de Marketing este liderul învățământului universitar de marketing din România, propunându-și să fie recunoscută drept principalul partener academic al celor interesați de excelență în marketing, cu o contribuție semnificativă la dezvoltarea societății inteligente sustenabile.

Urmărind performanța academică și profesionalismul în educație, cercetare și implicare socială, Facultatea de Marketing de la Academia de Studii Economice din București oferă programe academice relevante, resurse adecvate pentru studenți, suport în eforturile de predare și cercetare. Oferta educațională a Facultății de Marketing include programe de studii pe toate ciclurile de învățământ: licență (un program cu frecvență în limba română și un program cu frecvență în limba engleză, un rogram fără frecvență și unul de învățământ la distanță), masterat (Cercetări de marketing, Marketing și comunicare în afaceri, Marketing strategic, Management marketing, Marketing online, Relații publice în marketing și Customer relationship Management) și doctorat.

18
Jun

MullenLowe lansează Indexul Mpatiei, un instrument unic pe piață, menit să cartografieze relația dintre empatie și performanța de brand Dezvoltat cu sprijinul Path și iSense Solutions

Consumatorii care asociază un nivel ridicat de empatie unui brand sunt cu 81% mai loiali, iar dorința lor de a recomanda brandul mai departe este cu 46% mai mare. Aceasta este una dintre concluziile Indexului Mpatiei by MullenLowe, realizat în colaborare cu Path și iSense Solutions.

Lansat de Ziua Națională a Empatiei, Indexul Mpatiei by MullenLowe este un instrument proprietary unic, ce analizează percepția consumatorului român asupra brandurilor, atribuindu-le diverse niveluri de empatie. Dintre cele șase categorii analizate, topul brandurilor considerate empatice de către români este compus din Gerovital(94/100), Nivea (85/100), Napolact (83/100), Kinder (81/100) și Heineken (80/100).

 

„Trăim astăzi într-o societate dezbinată, dezvățată de spiritul empatic. O societate care trece prin diverse stadii de hate și critică uneori gratuită. O societate în care autoritățile s-au dovedit impotente, iar oamenii le-au substituit cu brandurile din viața lor de zi cu zi, de la care așteaptă să rezolve toate problemele planetei. În acest context, am creat Indexul Mpatiei by MullenLowe ca pe o unealtă valoroasă pentru brandurile din toate industriile, pentru că le oferă o măsură concretă și bazată pe date a relației lor cu consumatorul”, a declarat Hortensia Năstase, Vice-President Creative Services, Lowe Group.

Marca empatică în viziunea consumatorului român

Potrivit Indexului Mpatiei by MullenLowe, întrebați ce este o marcă empatică, 25% dintre români nu au știut să răspundă. Ceilalți 75% definesc empatia de brand prin atribute precum accent pe nevoile clientului, implicare socială și susținerea comunităților vulnerabile, grijă și atașament față de client, angajament pentru sustenabilitate, calitate, adaptabilitate sau deschidere către un dialog autentic cu publicul.

„Dacă în relațiile interumane, a simți este verbul cheie în ceea ce privește percepția empatiei, atunci când vorbim despre empatia în contextul brandurilor, a studia, a dezvolta și a implementa un proces elaborat bazat pe analize statistice și cercetare profundă sunt cuvintele de ordine. Insight-urile pe care le-am extras din acest demers arată importanța înțelegerii nevoilor și așteptărilor consumatorilor față de branduri. Iar una dintre cele mai importante etape în acest proces este capacitatea de a calcula precis, cu date și studii, gradul de empatie dintre marca pe care o comunicăm și consumatorul care o cumpără”, a declarat Roxana Bleoajă, Head of Path, Lowe Group.

Deși există consens cu privire la trăsăturile unei mărci empatice, studiul arată că importanța acestora variază în funcție de generație. În timp ce pentru Gen X și Gen Y, principalele atribute sunt receptivitatea (62%) si încrederea (61%), în cazul Gen Z responsabilitatea socială se situează în topul trăsăturilor unei mărci empatice (61%).

„Generațiile tinere de consumatori sunt din ce în ce mai sensibile la modul în care brandurile relaționează cu ele, la modul în care își respectă promisiunile și se străduiesc să le înțeleagă nevoile. O preocupare pentru a fi un brand «empatic» asigură șanse mari pentru conectarea eficientă cu Generația Z, o generație cu putere de cumpărare în creștere și care în curând va lua deciziile pentru viitor”, a spus Traian Năstase, Managing Partner, iSense Solutions.

Gradul de empatie în FMCG

Pentru a avea o viziune cât mai amplă și mai ancorată în realitate, studiul pilot a analizat una dintre cele mai dinamice, inovatoare și interactive industrii: produsele de larg consum non-durabile. Acesta a avut în vedere un mix cât mai variat de branduri – de la mărci locale la unele internaționale, de la lideri de piață la produse de nișă, pentru a acoperi o plajă cât mai mare de situații și nevoi specifice consumatorilor.

Astfel, în urma unei analize complexe, de regresie, studiul a permis identificarea și cuantificarea celor mai importanți piloni care construiesc percepția de marcă empatică în industria FMCG, putând fi replicat pe o diversitate de mărci/ categorii, la orice moment din timp. Conform studiului, cei 4 piloni necesari ce stau la baza calculului de percepție empatică sunt: ce face pentru mine, ce face pentru mediul înconjurător, ce face pentru societate, cum se comportă/ ce principii are.

Pentru proiectul pilot, au fost selectate 30 de mărci din șase subcategorii ale industriei FMCG: bere, băuturi răcoritoare, dulciuri, lactate, detergenți și îngrijirea locuinței, produse cosmetice. Performanța agregată a mărcilor analizate indică un nivel mediu al empatiei de 67/100. Percepția empatiei variază însă semnificativ între subcategorii:

  • Băuturi răcoritoare (50/100): Această categorie este cea pentru care indexul empatiei este cel mai scăzut, în mare parte din cauza impactului intens mediatizat în ultimii ani pe care categoria îl are la nivel de individ (sănătate), dar și asupra societății și a naturii.
  • Dulciuri (66/100): Gradul de empatie resimțit în această categorie este foarte aproape de media FMCG, fiind impactat de acțiunile pe care mărcile analizate le fac pentru societate, dar și pentru natură.
  • Detergenți și îngrijirea locuinței (67/100): Pe acest tip de produse, percepția asupra nivelului de empatie demonstrată este ridicată de acțiunile din pilonul „ce face pentru mine”.
  • Bere (67/100): Ca și în cazul categoriei anterioare, categoria bere se află în linie cu media FMCG. O particularitate a rolului deținut de fiecare pilon în categorie este că acțiunile din pilonul „ce face pentru societate” sunt cele care reușesc să compenseze performanța ușor mai scăzută din pilonul „ce face pentru mine”.
  • Lactate (70/100): Categoria produselor lactate este pe locul 2 în topul celor mai empatice, după produsele cosmetice. În acest caz, aspectele ce construiesc pilonul de impact asupra societății și pe cel de impact asupra naturii punctează mai bine decât media FMCG.
  • Produse cosmetice (79/100): Cosmeticele reprezintă categoria cu cel mai ridicat indice de empatie, având scoruri cu până la 10pp în plus pe fiecare pilon considerat, față de media FMCG.

Indexul Mpatiei by MullenLowe propune pentru fiecare dintre categoriile analizate o serie de acțiuni customizate ce pot îmbunătăți și mai mult percepția consumatorilor. Prioritățile pe termen mediu și lung includ programe de loializare, acțiuni de protecție a mediului, susținerea comunităților locale și o comunicare mai clară și centrată pe consumatori.

Top 5 branduri empatice din FMCG

Dintre atributele ce au propulsat brandurile Gerovital (94/100), Nivea (85/100), Napolact (83/100), Kinder (81/100) și Heineken (80/100) în topul brandurilor considerate empatice de români, cele mai importante sunt autenticitatea, implicarea în problemele comunităților locale sau susținerea producătorilor locali, produse prietenoase cu mediul, contribuția la reducerea deșeurilor și colaborarea cu alte mărci pentru a oferi cele mai bune experiențe.

Gradul de empatie al unei mărci este pârghia reală pentru creșterea performanței, puntea de legătură și diferențiatorul dintre a fi ales într-un moment și a fi râvnit, apreciat și răsplătit mereu. Iar a înțelege corect și bine fundamentat gradul de empatie pe care brandul promovat îl proiectează către consumatori este acea ultimă piesă de puzzle care ne poate deschide ușa celui mai autentic și personal dialog cu publicul țintă.

Studiul a fost lansat printr-o campanie de comunicare creativă, Colecția Mpatia, care a implicat crearea a șase modele de pantofi unice, toate construite într-o manieră ce transmite metaforic conceptul de empatie și exercițiul de a te pune în pantofii celuilalt. Proiectul a fost realizat în colaborare cu echipa de artiști de la New Folder.

Indexul Mpatiei by MullenLowe are la bază date culese direct de la consumator, prin studiu cantitativ online realizat de iSense Solutions, prelucrate calitativ cu sprijinul Path, unit-ul Lowe Group specializat în analiza și interpretarea datelor. Analiza a fost realizată cu ajutorul a 620 de participanți cu vârste între 18-55 ani, reprezentativi pentru mediul urban.

Echipa care a contribuit la crearea Indexului Mpatiei by MullenLowe este formată din Andreea Golban, Bianca Dragu, Alexandru Ranete, Silviu Antohe (Creative), Roxana Bleoajă, Denisa Andrei, Anca Iuhas (Data & Strategy), Traian Năstase, Alina Zelezneac (Research), Adrian Radu (Production), Ana Stoica, Ciprian Dumitru, Andrei Bașa (Experiential), Anca Duță, Silviu Clinciu, Andra Panaitescu (Client Service), Oana Chiriac (Traffic).

 

***

 

Despre MullenLowe România

De 30 de ani în România, Mullen este o agenție integrată de marketing și comunicare, ce își propune să își păstreze mentalitatea de creativitate antreprenorială și spiritul dinamic. Agenția se poziționează ca challenger al modului de operare tradițional în procesul de creație și adoptă un model de lucru bazat pe integrare și perspectivă holistică asupra comunicării.

Produsul creativ semnat Mullen este gândit mai degrabă ca o soluție de business și nu doar de comunicare în parteneriatul cu clienții, prin gândire creativă, inovație media și un customer journey care diferențiază brandul clienților noștri în peisajul intens competițional. 

Mullen România face parte din rețeaua internațională MullenLowe Global, una dintre cele mai mari rețele de comunicare la nivel mondial, cu peste 90 de agenții în America, EMEA si APAC, unul dintre holdingurile Interpublic Group of Companies. În România, agenția face parte din Lowe Group, unul dintre cele mai importante grupuri de comunicare de pe piață.

Pentru mai multe informații, vizitați romania.mullenlowe.com, pagina de Facebook Mullen sau pagina de LinkedIn MullenLowe Romania   

Despre Path 

Path este unit-ul din Lowe Group specializat în analiza și interpretarea datelor, creat ca răspuns la nevoia business-urilor de a se adapta rapid la viteza cu care consumatorul își schimbă comportamentul. Path integrează o suită amplă de instrumente și surse de date locale și internaționale, disponibile în rețeua agențiilor din grup, care adresează toate disciplinele comunicării.

Despre iSense Solutions

iSense Solutions – The Modern Consumer Company – folosește cele mai inovatoare metode de explorare și analiză a consumatorului modern. Fondată în 2014, compania oferă servicii complete de cercetare de piață și aduce un mix de inovație și eficiență pentru clienți.

24
May

Studiu Kaufland: Doar 5% dintre români fac voluntariat în mod constant și activ

Un studiu comandat de Kaufland România, desfășurat în perioada aprilie-mai 2024, în parteneriat cu experți din cadrul Facultății de Sociologie și Asistență Socială a Universității  din București, facilitat de UniBuc Consult – Serviciul de Training și Consultanță și compania de cercetare iSense Solutions privind atitudinea românilor față de voluntariat, arată că doar 5% dintre români se implică în mod constant și activ în acțiuni de voluntariat, deși 92% dintre ei consideră apelul la voluntariat o practică pozitivă, indiferent dacă au lucrat sau nu ca voluntari.

Conform rezultatelor cercetării, una dintre cele mai ample din ultimii ani inițiată de mediul privat, motivele principale pentru care românii fac voluntariat sunt pur emoționale, într-un cadru neorganizat, însă.

“Aproape jumătate (43%) dintre români nu au participat încă la activități de voluntariat într-un cadru oficial și organizat, iar emoția rămâne principalul factor care îi motivează pe adepții voluntariatului. Asocierea voluntariatului cu etichete pozitive precum bunătate (90%), responsabilitatea (86%) sau implicarea civică (82%) întrunește grade foarte mari de acord.”, se arată în studiu.

Rezultatele relevă, totodată, că majoritatea respondenților asociază voluntariatul cu aspecte pozitive și menționează o varietate extinsă de motive pentru care aleg să își petreacă timpul astfel.

Mai mult de jumătate dintre respondeți nu fac voluntariat din lipsă de timp sau alte obligații (55%), că nu vor (52%) sau că statul și alte instituții ar trebui să rezolve problemele societății (51%).

În baza acestor date, Kaufland România, recunoscută pentru modelul de business responsabil și implicarea în comunitate, lansează o campanie complexă de comunicare, prin care să promoveze rolul voluntariatului în dezvoltarea unei societăți și să crească nivelul de implicare al locuitorilor din toată țara.

Scopul campaniei și rezultatele studiului confirmă că există un potențial mare de a crește posibilitățile de implicare civică la nivel individual, în activitatea de zi cu zi.  Prin urmare este nevoie de acțiuni de comunicare și conștientizare pentru a ajunge la o cultură a voluntariatului în România, dincolo de percepția emoțională.

În privința cadrului instituționalizat de desfășurare a voluntariatului, două treimi (64%) dintre respondenți nu știu că există o lege a voluntariatului, iar un număr similar (74%) și-a exprimat dorința de a avea un cadru legislativ bine definit pentru desfășurarea acestor activități. Acest lucru indică nevoia de maturizare a conceptului, de tranziție de la „faptele bune” și simțul civic către o activitate organizată, desfășurată conform unor norme legitime și în acord cu obiective strategice care să răspundă la nevoile actuale ale societății.

Cred în puterea voluntariatului de a transforma o societate. Că împreună suntem capabili de lucruri mărețe, odată ce înțelegem că ești cu adevărat împlinit când știi că lași în urma ta – un loc, un om – mai bine decât i-ai găsit. Este al treilea an în care dedic cauzelor sociale un număr de ore egal cu vârsta împlinită – adică 48 de ore, până la final de 2024. Iar la Kaufland, fiecare coleg are două zile libere în plus pentru activități de voluntariat pe care și le aleg singuri. Sunt mândru să-i văd dornici să ajute. Și sunt încrezător că prin această campanie, vom fi tot mai mulți și vom ajuta România să devină așa cum ne dorim”, a declarat Marco Hößl, CEO Kaufland România și Republica Moldova.

În ceea ce privește sursele de informare privind oportunitățile de voluntariat și mobilizarea pentru astfel de cauze, rețelele de socializare (32%) și prietenii/cunoștințele (24%) sunt principale. Dealtfel, cele mai credibile surse de organizare a voluntariatului sunt pentru români grupurile de cetățeni (29%), bisericile (27%), ONG-uri (25%).

“Faptul că locul unu este ocupat de grupuri de cetățeni, fără un suport instituțional/formal, arată o imagine a implicării civice nu atât ca urmare a unei culturi a voluntariatului, ci mai degrabă a unei culturi a binelui, construită pe spontaneitate, cauze care impresionează și nu pe proiecte de lungă durată, suport instituțional și încredere în instituții.”, indică rezultatele cercetării.

„Voluntariatul, originar din structurile militare și ulterior adoptat de diverse medii sociale, a devenit un pilon fundamental în susținerea cauzelor sociale sau ecologice din societate. Numeroase studii demonstrează o corelație pozitivă între implicarea în activități de voluntariat și o viață mai lungă și mai fericită a voluntarilor. De fapt, persoanele fericite, cu un nivel social bun, sunt cele care se implică cel mai mult în voluntariat, contribuind astfel la bunăstarea comunității. Astfel, voluntariatul nu doar că îmbunătățește viețile celor ajutați, dar le și oferă voluntarilor o satisfacție profundă și o calitate a vieții superioară.”, a declarat prof. univ. dr. Marian Preda, rectorul Universității din București.

De asemenea, nivelul de implicare în acțiuni de voluntariat crește odată cu nivelu de educație.

Analizele comparative din cadrul eșantionului au arătat că voluntariatul este mai răspândit în rândul persoanelor din mediul urban, cu vârsta, veniturile și nivelul de educație mai ridicate. Cu toate acestea, atitudinea pozitivă față de voluntariat este larg răspândită în toate categoriile socio-demografice.

Datele sondajului de opinie au fost culese în perioada 29 aprilie – 14 mai 2024. Volumul eșantionului a fost de 1005 persoane și este reprezentativ pentru populația României, neinstituționalizată, cu vârsta de peste 18 ani.

Despre Kaufland România

Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu peste 1.540 de magazine în 8 țări, peste 155.000 de angajați de angajați și o rețea care a ajuns în prezent la 179 de magazine în România. Asumarea responsabilității ecologice și sociale este un aspect esențial al politicii corporative Kaufland. Crezul companiei constă în ideea că lumea poate fi un loc mai bun prin implicarea fiecăruia, de aceea, în 2018, Kaufland a dezvoltat platforma „Implicarea face diferența”, sub umbrela căreia sunt comunicate toate acțiunile de responsabilitate socială. Cea mai mare parte a proiectelor CSR ale companiei sunt desfășurate în parteneriat cu asociații nonguvernamentale regionale sau naționale și urmăresc implementarea de programe sociale complexe ce se adresează unor grupuri mari de beneficiari. Pentru mai multe detalii vizitați www.kaufland.ro.

Kaufland angajează persoane cu dizabilități la nivel național. Cei interesați pot aplica online, pe cariere.kaufland.ro – unde este disponibilă lista posturilor vacante, prin e-mail la [email protected] sau la numărul de telefon 021.9132.

Pentru mai multe informații, vă rugăm contactați: [email protected]

Despre UniBuc Consult – Serviciul de Training și Consultanță

UniBuc Consult, Serviciul de Training și Consultanță al Universității din București, reunește domeniile de înaltă expertiză ale personalului academic și de cercetare, cu scopul valorificării în proiecte cu impact practic sau la nivel de politici publice. UniBuc Consult dezvoltă infrastructura și practicile interne legate de transferul de cunoaștere și inovație către parteneri publici și/ sau privați, prin proiecte și activități de consultanță, în diferite domenii de activitate. Astfel, Universitatea din București creează o conexiune și mai puternică între mediul academic și mediul socio – economic național și internațional, rezolvând provocări concrete ale societății contemporane, contribuind la dezvoltarea calității vieții în diverse comunități prin fundamentarea intervențiilor strategice și a inițiativelor de dezvoltare.

Pentru partenerii săi externi, publici și privați, UniBuc Consult are rolul de a înțelege nevoile acestora și de a identifica în interiorul echipelor Universității din București experții care pot dezvolta și implementa soluții adaptate, facilitându-le accesul la cercetare de ultimă oră, pentru a-i sprijini să se informeze cu privire la noile evoluții și tendințe din domeniul lor și să își îmbunătățească produsele și/ sau serviciile.

Experții implicați în activitățile de consultanță fac parte din diverse facultăți și departamente ale Universității din București și dețin expertiză solidă în domeniile lor de specializare, iar abordarea pe care o au în dezvoltarea și implementarea de soluții adaptate se bazează pe evidențele și dovezile științifice.

Despre iSense Solutions

iSense Solutions – The Modern Consumer Company – folosește cele mai inovatoare metode de explorare și analiză a consumatorului modern. Fondată în 2014, compania oferă servicii complete de cercetare de piață și aduce un mix de inovație și eficiență pentru clienți.

Mai multe informații puteți găsi pe www.isensesolutions.ro, www.researchromania.ro, www.sensepanels.com și www.sensecommunities.com.

16
May

iSense Solutions lansează a doua ediție a CEOs Power Report | Află care este topul celor mai cunoscuți lideri din România

București, 16 mai 2024

 

Agenția de cercetare de piață iSense Solutions a lansat a doua ediție a CEOs Power Report, un studiu complet ce explorează modul în care liderii companiilor comunică și sunt percepuți de către cei care îi urmăresc.

Datale studiului arată că procentul celor care urmăresc comunicarea persoanelor din funcții de CEO a crescut semnificativ de la 49% în 2023 la 54% în 2024, fapt ce semnifică interesul ridicat al românilor fața de informațiile transmise de leaderii companiilor.

 

Care sunt canalele unde urmăritorii caută informații?

În ce privește mediile în care românii urmăresc comunicarea CEOs, dintre cei care se informează, pe primul loc se află internetul (95%), urmat apoi de televizor (77%), radio (53%) și presa scrisă (52%). 64% dintre români se informează despre persoanele din funcții de conducere de la alți cunoscuți.

Pe internet, românii care se informează despre CEOs o fac în principal din articolele online (83%), de pe site-ul companiei (76%), site-urile de știri (79%) sau caută informații pe Google (69%). Email-ul a scăzut ca sursă de informare despre persoanele din funcții de conducere de la 63% în 2023 la 56% în 2024, în timp ce podcast-urile au devenit mai populare, crescând de la 55% în 2023 la 65% în 2024.

Și social media reprezintă o sursă importantă pentru informațiile despre persoanele din funcții de conducere. Pentru cei care urmăresc CEOs, pe primul loc se află Facebook (73%), YouTube (66%), forumurile online (56%), Instagram (51%) si LinkedIn (49% în 2024, în creștere de la 45% in 2023).

În 2024, publicul și-a îndreptat atenția către diverse teme comunicate în mass-media de către liderii companiilor. Așa cum arată datele, 90% dintre respondenți au declarat că au căutat informații despre opiniile acestora referitoare la industria în care activează, în creștere de la 86% în 2023. De asemenea, 90% au fost interesați de informațiile oferite despre companie, comparativ cu 84% în 2023.

Pe lângă acestea, publicul a fost interesat și de opiniile exprimate de CEOs legate de evenimentele curente și impactul acestora asupra industriei (76%), sfaturi de carieră pentru tineri (75%), informații pentru dezvoltare personală sau profesională (74%), istoricul profesional al liderilor (tot 74%), implicarea companiei în diferite cauze sociale (71%), experiențe personale și continut motivațional (69%, respectiv 68%).

Românii din mediul urban au declarat care ar trebui să fie si calitățile pe care să le întrunească un adevarat lider: să fie competent (82%), comunicativ (80%), empatic (67%), motivat (67%), să aibă integritate (64%).

De asemenea, studiul a relevat faptul că procentul tinerilor din Generația Z (18-29 ani) care urmăresc comunicare CEOs este semnificativ mai mare decât al celorlalte generații (61% dintre tinerii Generației Z urmăresc persoane din funcții de conducere vs. 52% dintre Millennials (30-44 ani) și 51% dintre cei din Generația X (45-55 ani)).

“În contextul actual, interesul sporit al Generației Z pentru interacțiunea cu CEOs sugerează o schimbare în modul în care tinerii caută modele și mentorat, sugerand o aspirație mai puternică a acestora de a înțelege viziunile și strategiile celor care conduc organizațiile. Astfel, într-o lume în continuă evoluție, comunicarea și conectarea cu CEOs devin un aspect crucial pentru cultivarea succesului și învățarea continuă a noilor generații”, afirmă Traian Nastase, Managing Partner iSense Solutions.

Studiul CEOs Power Report, pe lângă comportamentul și așteptările publicului, evidențiază și liderii care au captat atenția în rândul audienței românești.

Conform rezultatelor, clasamentul pentru cel mai cunoscut CEO în România este condus de Dan Șucu (Mobexpert), care se bucură de o notorietate de 58% printre români. În continuare, Adrian și Dragos Paval (Dedeman), Cristina Batlan (Musette) și Dragos Petrescu (City Grill) împart locurile următoare, fiecare cu o notorietate de 46%. Clasamentul este completat de Florin Talpeș (Bitdefender) 39%, Anca Vlad (Fildas-Catena) 38%, Dan Ostahie (Altex) 34%, Dragos Sirbu (Flanco Retail) 32%, Bogdan Neacșu (CEC Bank) 30% și Silviu Popovici (PepsiCo) 29%.

 

Studiul prezintă cei mai urmăriți CEOs. Acestia sunt: Dan Sucu (Mobexpert) urmărit de 30% dintre romanii din mediul urban, Cristina Batlan (Musette) 28% și Adrian/Dragoș Pavăl (Dedeman) completează podiumul cu 24% din audiență. În continuare clasamentul îi include pe Dragos Petrescu (City Grill) 20%, Anca Vlad (Fildas-Catena) 17%, Rucsandra Hurezeanu (Ivatherm) 15%, Mihai Tudor (Simtel) 14%, Mihai Bordeanu (Dacia) 14%, Florin Talpeș (Bitdefender) 14%, Dragos Damian (Terapia Ranbaxy) 14%, Radu Timiș (Cris-Tim) 14%, Ionuț Ardeleanu (Auchan) 14%, Dan Ostahie (Altex) 14%, Mircea Moga (Mega Image) 14%, Mihai Marcu (Medlife) 13%.

În ce priveste CEOs care inspiră audiența, Tudor Manea, CEO-ul eMAG, stă în fruntea acestui clasament, fiind urmat îndeaproape de Adrian și Dragoș Pavăl (Dedeman), alături de Cristina Batlan (Musette), fiecare cu un procent de 59% din recunoașterea publicului. Topul este urmat de: Marco Hossl (Kaufland) 58%, Fady Chreih (Regina Maria) 57%, Elisabeta Moraru (Google Romania) 57%, Ioan Nani (Antibiotice Iași) 57%, Doris Andronescu (Sanador) 57%, Radu Savopol (5 to go) 57%, Florin Talpeș (Bitdefender) 57%, Adrian Mihai (Fan Courier) 57%, Cosmin Vladimirescu (Mastercard) 56%, Bogdan Putinica (Microsoft) 56%, Mihai Marcu (Medlife) 56%, Ionut Ardeleanu (Auchan) 55%.

Topul liderilor pentru care românii au declarat că ar lucra arată astfel: Fady Chreih, CEO-ul Regina Maria, se bucură de cea mai mare recunoaștere, fiind ales de 68% dintre români ca potențial angajator. Îl urmează Elisabeta Moraru (Google Romania), cu un procent de 67%, și Doris Andronescu (Sanador), cu 63%. Bogdan Putinica (Microsoft) și Mihaela Bitu (ING Bank) sunt și ei în top, cu 62% fiecare. Tudor Manea (eMAG) 61%, Serghei Bulgac (Digi RCS&RDS) 60%, Radu Savopol (5 to go) 60%, și Mihai Marcu (Medlife) 60%, Mircea Turdean (Farmec) 58%, Adrian și Dragoș Pavăl (Dedeman) 58%, Ioan Nani (Antibiotice Iași) 58%, Maria Rousseva (BRD), Cristina Batlan (Musette) și Adrian Ariciu (Metro) completează topul cu 57% fiecare.

 

În ceea ce privește încrederea pe care românii declară că o au în liderii companiilor clasamentul arată astfel: Tudor Manea, CEO-ul eMAG, ocupă primul loc (66%). Îl urmează îndeaproape Adrian și Dragoș Pavăl (Dedeman), precum și Cristina Batlan (Musette), amândoi cu 64% din încrederea publicului. Clasamentul este completat de: Elisabeta Moraru (Google Romania) 63%, Serghei Bulgac (Digi RCS&RDS) 62%, Daniel Gross (Penny) 62%, Mihaela Bitu (ING Bank) 61%, Bogdan Putinica (Microsoft) 61%, Marco Hossl (Kaufland) 60%, Cosmin Vladimirescu (Mastercard) 60%, Florin Talpeș (Bitdefender) 60%, Ioan Nani (Antibiotice Iasi) 59%, Mathieu Bauduin (Leroy Merlin) 59%, Adrian Ariciu (Metro) 59%, Dan Sucu (Mobexpert) 59%.

 

Datele complete precum si alte topuri sunt disponibile la [email protected].

Datele fac parte din studiul CEO Power Report 2024 și sunt reprezentative pentru mediul urban din România, 18-55 ani. Studiul a fost realizat online, pe un eșantion de 506 respondenți, datele fiind culese în luna martie 2024 și au fost prezentate în exclusivitate în cadrul evenimentului PR Summit.

 

***

Despre iSense Solutions

iSense Solutions – The Modern Consumer Company – folosește cele mai inovatoare metode de explorare și analiză a consumatorului modern. Fondată în 2014, compania oferă servicii complete de cercetare de piață și aduce un mix de inovație și eficiență pentru clienți.

Mai multe informații puteți găsi pe www.isensesolutions.rowww.researchromania.ro, www.sensepanels.com și www.sensecommunities.com.

11
Mar

iSense Solutions sărbătorește 10 ani de excelență în cercetarea de piață și inovație

Agenția de cercetare de piață iSense Solutions – The Modern Consumer Company – împlinește un deceniu de activitate, marcând un parcurs de succes în domeniul cercetării de piață, atât în România, cât și internațional. Fondată în 2014, iSense Solutions este o agenție full-service cu 100% capital românesc, axată pe inovare și utilizarea celor mai noi instrumente și servicii de cercetare de piață.

De-a lungul celor 10 ani, agenția și-a consolidat reputația ca un partener de încredere pentru clienții săi, oferind servicii de calitate ridicată pentru peste 300 de clienți din toate industriile și atingând în 2023 o cifră de afaceri de 2 milioane de euro, cifră ce o plasează în topul agențiilor de cercetare de piața din România.

iSense Solutions furnizează o gamă completă de servicii de cercetare de piață, având în structura sa departamente specializate în cercetarea cantitativă, calitativă, în inovare, precum și divizii de culegere de date prin interviuri online, față în față sau telefonic. Această structură solidă permite agenției să abordeze proiecte complexe și să ofere soluții adaptate la cerințele specifice ale fiecărui client.

„Cei 10 ani de activitate reprezintă pentru iSense Solutions nu doar o aniversare, ci și o confirmare a angajamentului nostru constant pentru excelență și inovare în cercetarea de piață. Suntem mândri să fim parteneri de încredere pentru peste 300 de clienți, contribuind la evoluția continuă a mediului de afaceri prin soluții personalizate de cercetare”, declară Traian Năstase, Managing Partner iSense Solutions.

iSense Solutions a investit și a oferit clienților cele mai noi și inovatoare tehnologii și abordări metodologice din industrie: măsurări comportamentale online și offline ale consumatorului prin iOPI (iSense Omnipanel Insights) ce completează declarațiile consumatorilor cu acțiunile lor concrete captate printr-un instrument inovator care folosește Inteligența Artificială, comunități online, paneluri online în România și în alte 9 țări, neuromarketing, mobile research, UX research, evaluări ale activărilor brandurilor moderne de la festivaluri de muzică (iSense Festivibe) și multe altele.

Cu o echipă de peste 40 de consultanți, un pilon important în toată activitatea iSense Solutions este reprezentat de colegii a căror pasiune pentru cercetarea de piață a făcut mereu diferența. iSense Solutions oferă un mediu de lucru în care fiecare membru al echipei este valorizat, susținut și încurajat să își atingă potențialul maxim. În acest sens, s-a pus accent pe ascultarea constantă a nevoilor colegilor, pe echilibrul între viața personală și job, iar fiecărui coleg i-a fost oferit un plan de carieră clar, un pachet de beneficii foarte atractiv și s-a investit în 2023 într-un nou sediu central, ultramodern.

„Vom continua să construim parteneriate solide și să aducem contribuții semnificative la dezvoltarea industriei, atât prin cercetarea de piață inovatoare realizată pentru clienții noștri, cât și prin cercetarea științifică și colaborarea cu mediul academic. Cu o echipă de specialiști orientată spre viitor, vom continua să utilizăm cele mai noi instrumente de cercetare și să oferim servicii de top și insighturi valoroase partenerilor noștri”, declară Andrei Cânda, Managing Partner iSense Solutions.

Planurile de viitor ale iSense Solutions vizează extinderea puternică atât național cât și internațional, păstrarea și atragerea celor mai bune talente din piață și oferirea clienților a celor mai avansate instrumente de cercetare de piață.

Echipa iSense Solutions mulțumește clienților, colegilor, dar și tuturor celorlalți parteneri pentru susținerea acordată în acești 10 ani de activitate.

04
Dec

Ce fac românii de sărbători în anul acesta?

Se apropie sărbătorile de iarnă, iar românii și-au conturat deja planurile pentru perioada festivă ce se anunță. Potrivit celor mai recente cercetări realizate de iSense Solutions, descoperim ce tradiții mai respectă aceștia, dar și cum a afectat creșterea prețurilor bugetul alocat pentru această perioadă.

Unde vor petrece sărbătorile?

Cei mai mulți români (64%) intenționează să-și petreacă sărbătorile de iarnă acasă, într-un cadru restrans al familiei, în timp ce 21% optează pentru o celebrare extinsă în familie și 11% preferă să sărbătorească acasă alături de prieteni. 16% declară că vor merge acasă la rude, 9% la prieteni și doar 7% spun că vor pleca la munte, în țară.

Totuși, când vine vorba de preferințe și dacă ar putea alege orice destinație, 37% ar prefera să petreacă sărbătorile într-o cabană la munte, 23% pe o plajă tropicală, 22% declară că ar rămâne tot acasă, iar 17% ar prefera un oraș plin de viață cu lumini festive.

Ce tradiții mai respectă românii?

Sărbătorile de iarna încep cu mos Nicolae, așa că 51% dintre români declară că își vor pregăti ghetuțele pentru ca moșul să le aduca daruri și tot jumătate dintre români (51%) vor vizita targurile de Crăciun ca și experiență autentică de sărbători.

Când vorbim despre tradiții, fie ele moștenite din familie sau de ordin religios, peste jumatate dintre români declară că primesc colindătorii (58%), în timp ce 30% merg la biserică și 22% țin Postul Crăciunului.

Ca activități și obiceiuri de sărbători, 70% declară că vor găti produse tradiționale, 71% vor oferi cadouri, 82% vor împodobi bradul și 66% vor așeza cadourile sub brad.

Dintre cei care au declarat că vor împodobi bradul, peste jumătate preferă bradul artificial (58%), 23% preferă un brad natural taiat, în timp ce doar 12% aleg un brad natural în ghiveci și 3% un brad din propria curte.

Tradițiile ce țin de colindat sunt mai puțin practicate, astfel că 26% dintre români aleg să meargă la colindat în Ajunul Crăciunului, 8% merg cu plugușorul și 5% merg cu capra/ ursul.

Ce mâncăruri vor pregăti românii anul acesta?

Meniul celor care vor găti bucate tradiționale include sarmale în foi de viță sau varză (64%), celebra salata boeuf (64%), cozonaci (53%), cârnați proaspeți sau afumați (45%), piftie (45%), vin fiert (39%), mămăligă pentru a servi împreună cu bucatele tradiționale (30%), caltaboși (28%), tobă (26%) și turtă dulce (11%).

Pentru mâncărurile pregătite aceștia declară că vor cheltui în medie 740 lei.

Românii oferă cadouri și fac gesturi frumoase pentru cei dragi

89% dintre români afirmă că vor oferi cadouri familiei, 44% prietenilor și 26% colegilor de muncă.

Cei care intenționează să cumpere cadouri preferă achiziționarea online (69%), din supermarketuri (65%), din mall-uri (54%), de la târgurile de sărbători (33%), din magazinele de artizanat/ handmade (23%) sau din magazine de antichități sau second-hand (7%).

Majoritatea își fac o listă de cadouri și le cumpară din timp (69%) iar restul merg cu doar câteva zile înainte de sărbători și le cumpară (31%). În ceea ce privește bugetul alocat, media sumei alocate pe cadouri este de 816 lei.

Datele prezentate fac parte din studiul iSense Solutions Omnibus, cercetare reprezentativă pentru populația utilizatoare de Internet din mediul urban. Studiul a fost efectuat pe un eșantion de 520 de respondenți, în perioada 13-16 noiembrie, marja maximă de eroare +/- 4.3%, la un nivel de încredere de 95%. 

17
Oct

Golin lansează EXPUS, un studiu despre cum reacționează consumatorii români atunci când brandurile îi dezamăgesc. Realizat cu sprijinul Path și iSense Solutions

Aproximativ 25% dintre situațiile negative semnalate de consumatorii români nu sunt cauzate de calitatea produselor sau serviciilor, ci sunt legate de aspecte care țin de modul în care sunt conduse și administrate afacerile, cum ar fi lipsa transparenței sau a implicării sociale, asocieri politice sau reclama falsă. Aceasta este una dintre principalele concluzii ale studiului EXPUS, realizat de Golin în colaborare cu Path și iSense Solutions. EXPUS are la baza analizei un mix de date: pe de o parte date culese cu Talkwalker, tool-ul de social listening customizat pentru Golin, pe de altă parte, date culese direct de la consumator, prin studiu cantitativ online realizat de iSense.

În contextul în care permacriza a devenit normalitate, este vital să înțelegem modul în care brandurile sunt percepute de consumatori și cum reacționează aceștia când se simt dezamăgiți. Comunicarea strategică necesită o abordare mai atentă și sensibilă, iar EXPUS ne ajută să vedem tensiunile premergătoare unor crize de brand”, a declarat Cristina Butunoi, Deputy Managing Director Golin.

EXPUS a analizat patru industrii: Beauty, Fashion, Banking și Oil & Gas, întrucât brandurile acestor sectoare sunt omniprezente în viața consumatorilor, indiferent de profilul socio-demografic al acestora și dezvăluie că brandurile devin expuse în trei situații principale: încălcarea așteptărilor, decizii corporate eronate și diferențe în sistemele de valori.

Unul din patru consumatori admite că un comentariu negativ îl determină să share-uiască și să adauge propria opinie sau experiență negativă, chiar dacă nu are legătură cu comentariul inițial.

Deși doar 29% dintre consumatori spun că ar posta comentarii sau recenzii negative, iar aproape jumătate dintre ei (45%) recunosc că preferă protecția anonimatului, dacă facem zoom-in cu Talkwalker numai pe mențiunile provenite de la consumatori, ponderea sentimentului negativ crește cu 44%.

Reacțiile consumatorilor la comentariile negative variază în funcție de platformă și vârstă. 68% dintre respondenți au indicat că au interacționat cu comentarii și recenzii negative în ultimele șase luni. Aceștia au identificat Facebook drept principala sursă de astfel de conținut (78%), urmat de site-urile de review-uri (30%), YouTube (29%), bloguri, forumuri și site-uri de știri (25%). Consumatorii sub 30 de ani, fiind utilizatori mai intensivi ai platformelor Instagram si TikTok, le semnalează pe acestea ca surse semnificative de comentarii negative – Instagram (46% vs. 22% total eșantion) și TikTok (34% vs. 22% total eșantion).

Am reușit să dezvăluim multiple insight-uri semnificative, care arată cât de complexă si nuanțată poate fi relația dintre consumatori și branduri. Tocmai aceste nuanțe sunt importante atunci când facem strategiile de comunicare pentru a alege tactici direct proporționale cu impactul dorit asupra brandurilor”, a spus Roxana Bleoajă, Head of Path, Lowe Group.

Emoția predominantă atunci când consumatorii postează un comentariu negativ este furia, cu o pondere de 73%. Ea este combinată cu o motivație pozitivă: dorința de a avertiza ceilalți consumatori (26%). Alte motivații includ dorința de a determina compania să remedieze situația (18%), de a trage la răspundere (13%) sau de a-și face vocea auzită (13%).

EXPUS dezvăluie tipare de comportament ale consumatorilor când brandurile le înșeală așteptările. De la confruntare, evitare și până la opoziție și transformarea în acel ambasador pe care nimeni nu îl dorește, brandurile au timp să intervină și să remedieze”, a spus Traian Năstase, Managing Partner, iSense Solutions.

70% dintre consumatori au avut experiențe negative cu un brand din industriile analizate, în ultimele șase luni

Consumatorii reacționează diferit la experiențele negative cu brandurile, adoptând abordări precum confruntarea directă (prin email-uri, mesaje directe către brand sau companie), evitarea, respingerea, răzbunarea (comentarii și recenzii negative publicate pe site-uri de review-uri, pe canalele online ale brandurilor sau pe propriile pagini de social media), și opoziția (acțiuni juridice îndreptate împotriva companiei). 70% dintre consumatori au avut experiențe negative cu un brand în ultimele șase luni, iar principala greșeală pe care un brand o poate face este înșelătoria (17%).

Deși 61% pretind că încearcă să rezolve situațiile neplăcute prin confruntare directă, răspunsurile nepromptate arată că strategiile de evitare, cum ar fi renunțarea temporară la consum sau avertizarea cunoscuților, devin comportamentul dominant.

În cazul serviciilor, 49% dintre respondenți indică că prima lor reacție este confruntarea directă, urmată de răzbunare și contaminarea celor din jur (27%). În cazul produselor, reacția inițială constă în evitarea sau renunțarea (38%), urmată de răzbunare (29%), dacă greșeala brandului persistă în percepția consumatorului.

81% dintre consumatori urmăresc brandurile în mediul online și caută în primul rând informație practică și utilă. Preferințele consumatorilor variază în funcție de gen și vârstă: bărbații doresc ca brandurile să fie responsabile (22%), femeile caută să fie inspirate (30%), iar tinerii, în special cei din București, caută entertainment (41%).

În concluzie, pentru branduri, managementul reputației în era social media devine fundamental și este important să înțeleagă complicatele reacții ale consumatorilor în contextul cultural specific. Companiile trebuie să investească în reputație, să evalueze riscurile și să identifice atunci când pot interveni pentru a menține o relație pozitivă cu consumatorii.

EXPUS este o analiză a emoțiilor și comportamentelor consumatorilor români în relație cu brandurile atunci când acestea dezamăgesc. Aceasta se bazează pe datele culese în perioada sept 2022 – iunie 2023 cu ajutorul platformei Talkwaker și analizate de Path însoțite de datele obținute prin intermediul studiului realizat online pe un eșantion urban de 800 de respondenți cu vârsta între 18 și 65 de ani, reprezentativ la nivel național.

Descarca studiul gratuit aici

Golin România este afiliată la una dintre cele mai valoroase rețele internaționale de PR, Golin Worldwide, agenție de Relații Publice care își aliniază eforturile de creație și data cu business-ul clienților pentru a livra rezultate cu impact. Împreună ajungem la cele mai valoroase insight-uri și colaborăm într-un mediu incluziv, creăm cu mult curaj și orientați către rezultate. Cei 1.700 de angajați Golin la nivel global operează în peste 50 de birouri din întreaga lume, ceea ce ne permite să venim cu soluții complete pentru piețe multiple și pentru programe de comunicare regionale sau globale. Golin a fost numită Global Agency of the Year în cadrul PR Week 2021, 2020 și 2019, Agenția Anului din regiunea Americii de Nord în cadrul PRovoke Media 2021 și prima agenție de PR care a obținut Gold și Silver pentru creativitate, în cadrul Festivalului Cannes Lions din 2019. În România, Golin face parte din unul dintre cele mai importante grupuri de comunicare, Lowe Group, alături de MullenLowe (advertising), Initiative (media) și Medic One (comunicare în domeniul medical şi farmaceutic).

Path este unit-ul din Lowe Group specializat în analiza și interpretarea datelor, creat ca răspuns la nevoia business-urilor de a se adapta rapid la viteza cu care consumatorul își schimbă comportamentul. Path integrează o suită amplă de instrumente și surse de date locale și internaționale, disponibile în rețeua agențiilor din grup, care adresează toate disciplinele comunicării.

iSense Solutions – The Modern Consumer Company – folosește cele mai inovatoare metode de explorare și analiză a consumatorului modern. Fondată în 2014, compania oferă servicii complete de cercetare de piață și aduce un mix de inovație și eficiență pentru clienți.

14
Sep

Părinții plătesc pe săptămână aproximativ 95 de lei pentru pachețelul cu mâncare al elevilor

Părinții doresc să le asigure copiilor un stil de viată sănătos și o alimentație echilibrată, iar una dintre provocări o reprezintă și pachețelul cu mâncare pentru școală. 85% dintre părinții din mediul urban declară că obișnuiesc să le pregătească celor mici mâncare pentru școală, iar 86% dintre aceștia afirmă că fac asta zilnic, o arată cel mai recent studiu iSense Solutions.

45% dintre cei care declară că nu oferă pachet copiilor afirmă că le oferă bani de buzunar cu care să își cumpere mâncare în drum spre școală sau în pauze, iar 37% argumentează că aceștia mănâncă când pleacă de acasă și când se întorc.

Părinții poartă grija și responsabilitatea pentru alimentația celor mici, iar rutina de a pregăti pachetul pentru a doua zi se întâmplă din rațiuni diferite: 63% dintre ei se simt mai liniștiți când stiu exact ce consumă copilul lor, 36% consideră că este bine ca între mese copiii să aibă o gustare, 32% își doresc să reducă consumul de alimente procesate din dieta copilului, 28% afirmă că este mai ieftin, iar 25% afirmă că orarul de la școală se suprapune peste orele de masă, în special în rândul copiilor peste 15 ani (36%), care își petrec ceva mai mult timp la școală.

Ce primesc în pachet elevii din România?

Când vine vorba despre conținutul pachetului pe care copiii l-au primit în ultimul timp la școală, cele mai populare alimente sunt următoarele: sandviș (76%), fructe (47%), biscuiți/ napolitane (22%), batoane de cereale/ ciocolată/ cu fructe și semințe (22%), legume/ salată (17%), produse de patiserie (15%), prăjituri/ checuri dulci sau sărate făcute în casă (11%), nuci/ alune (8%), ouă/ omletă (7%).

Alimentele preferate pe care părinții aleg să le pună în sandviș constau în: brânză/ cașcaval (82%), mezeluri (71%), șnițel (49%), unt (49%), legume (36%), pate (24%), gem (14%), friptură rece (14%) și pește (7%).

“Părinții din mediul urban sunt preocupați de sănătatea și alimentația copiilor și încearcă să le ofere mese regulate, cât mai diversificate. Chiar dacă au la îndemână diferite tipuri de alimente și preparate procesate, este îmbucurător faptul că aleg preponderent lactate, fructe și legume, care le asigură copiilor un stil de viață sănatos, declară Alina Zelezneac, Director Cercetare Cantitativă, iSense Solutions.

Pentru a completa pachetul, 85% dintre părinți declară că le pun copiilor apă, ceai (18%), iaurt/sana sau chefir (12%), sucuri sau smoothie-uri de fructe/ legume (9%), lapte (5%) sau limonadă (8%).

Părinții declară că plătesc pe săptămână aproximativ 95 de lei pentru pachetele copiilor.

Dar câți bani de buzunar au elevii români?

55% părinți din mediul urban, utilizatori de internet, declară că le dau copiilor și bani de buzunar. O treime din aceștia declară că le dau copiilor mai puțin de 10 lei zilnic, în timp ce jumătate declară că oferă copiilor între 10-20 de lei pe zi.

Procentul părinților care oferă bani de buzunar crește direct proporțional cu vârsta copiilor, astfel aproximativ 79% dintre părinții care au copii cu varste cuprinse intre 15-17 ani fac acest lucru.

Datele prezentate fac parte din studiul săptămânal iSense Solutions Omnibus, cercetare reprezentativă pentru populația utilizatoare de Internet din mediul urban. Studiul a fost efectuat in în perioada 31 ianuarie -7 februarie pe un eșantion de 363 de părinți, marja maximă de eroare +/- 5.1%, la un nivel de încredere de 95%.

02
Aug

iSense Solutions evaluează activările brandurilor prezente la UNTOLD, în calitate de partener oficial de research pentru al doilea an

București, 2 august

Mâine începe UNTOLD – unul dintre cele mai așteptate festivaluri de muzică din lume, iar agenția de cercetare de piață, iSense Solutions va evalua activările brandurilor prezente, pentru al doilea an consecutiv și va culege date importante de la participanți, utilizând instrumente inovatoare de research.

“În calitate de partener oficial de research vom avea o evaluare 360, iar cu ajutorul instrumentului de cercetare iSense FestiVibe vom obține date despre intenția de participare la edițiile următoare, bugetul cheltuit, dar și impactul activităților sponsorilor prezenți”, declară Andrei Elvădeanu, Quantitative Director iSense Solutions

Din studiul iSense FestiVibe – an overview of festivals in Romania, derulat la începutul anului știm deja care sunt festivalurile cele mai cunoscute de români, iar UNTOLD are cea mai mare notorietate, 97%, urmat de Neversea (90%), Electric Castle (83%), SAGA Festival (52%), Summer Well (52%), Sunwaves (23%), Nostalgia Retro-Disco-Future (22%), Beach, Please! (12%), Open Air Blue Air Blues Festival (12%), Massif (10%).

Suntem la începutul ultimei luni de vară, însă distracția este la cote maxime. Organizatorii au pregătit o ediție cu multe surprize, dar și activități memorabile, care să le ofere participanților experiențe inedite și să-i fidelizeze.

“Parteneriatul început încă de anul trecut ne onorează și ne consolidează imaginea de agenție de cercetare de piață inovatoare, cu o echipă de experți în research de festival. Utilizăm instrumente de research noi, cu ajutorul cărora obținem o imagine de ansamblu asupra festivalului, lucru care ajută organizatorii în măsurarea impactului evenimentului, dar și în conturarea edițiilor următoare, declară Andrei Cânda, Managing Partner iSense Solutions.

Fanii și-au făcut deja programul și sunt așteptați la Cluj-Napoca începând de mâine, 3 august până duminică, 6 august, pentru o experiență de neuitat.

Datele prezentate fac parte din studiul iSense Festivibe. Acesta implică o metodologie complexă pre-in-post, înainte, în timpul și dupa festival. Studiul pre festivaluri a fost realizat în luna februarie 2023 pe un eșantion de 2500 respondenți: 1500 de respondenți, reprezentativ online pentru mediul urban, populatie 18-65, +1000 participanți la festivaluri, marja maximă de eroare +/- 2.53%, la un nivel de încredere de 95%. Datele din timpul festivalului sunt culese calitativ, printr-o comunitate online și observații etnografice, iar datele de dupa festival sunt culese prin interviuri face to face, la ieșirea din festival, și online.

 

06
Jul

Agenția de cercetare de piață iSense Solutions este pentru al doilea an consecutiv partener oficial de research pentru festivalurile UNTOLD și Neversea

Cu o experiență în cercetarea de piață de peste 10 ani, atât în România cât și internațional, agenția de cercetare de piață iSense Solutions, este pentru al doilea an consecutiv partener oficial de research pentru UNTOLD și Neversea.

Astăzi începe Neversea – cel mai mare festival de pe o plajă din Europa, iar iSense Solutions este partener oficial de research și culege cele mai relevante date privind percepțiile fanilor, impactul activărilor brandurilor, dar și alte date relevante pentru organizatori.

Cu ajutorul instrumentului de cercetare iSense FestiVibe se culeg date importante privind intenția de participare, bugetul cheltuit, tipul de bilet achiziționat, dar și date despre impactul activităților pe care companiile le au în cadrul evenimentelor, obținându-se astfel o imagine completă din perspectiva fanilor.

În cadrul studiului iSense FestiVibe – an overview of festivals in Romania, am întrebat românii care sunt festivalurile de muzica pe care le cunosc, iar aceștia au menționat: UNTOLD (97%), Neversea (90%), Electric Castle (83%), SAGA Festival (52%), Summer Well (52%), Sunwaves (23%), Nostalgia Retro-Disco-Future (22%), Beach, Please! (12%), Open Air Blue Air Blues Festival (12%), Massif (10%).

Se anunță o vară plină de muzică bună, pentru toate gusturile și genurile muzicale, iar românii din mediul urban declară că și-au facut deja planurile privind modalitatea de participare: 43% dintre români declară că vor cumpăra bilet de o zi, 38% abonament și 13% declară că vor merge pe bază de invitație.

De asemenea românii și-au facut și calculele privind banii pe care îi vor cheltui la aceste evenimente: în medie, între 391 și 816 lei, în functie de eveniment și numarul de zile în care vor participa. Suma se referă la mancare și băutură sau alte activități în cadrul festivalurilor și nu cuprinde costul biletului, transportul sau cazarea.

Line-up-urile au fost anunțate, participanții așteaptă cu nerabdare evenimentele, iar organizatorii au inceput numaratoarea inversă până la start, punând la punct ultimele detalii.

Companiile partenere au marea provocare de a crea momente cât mai atractive, care să rămână memorabile pentru participanți și care să creeze atmosfera perfectă de festival. Oportunitățile de business sunt excelente, rămane doar ca cele mai creative idei să fie castigatoare în memoria festivalierilor.

 

Datele prezentate fac parte din studiul iSense Festivibe. Acesta implică o metodologie complexă pre-in-post, înainte, în timpul și dupa festival. Studiul pre festivaluri a fost realizat în luna februarie 2023 pe un eșantion de 2500 respondenti: 1500 de respondenți, reprezentativ online pentru mediul urban, populatie 18-65, +1000 participanți la festivaluri, marja maximă de eroare +/- 2.53%, la un nivel de încredere de 95%. Datele din timpul festivalului sunt culese calitativ, printr-o comunitate online și observații etnografice, iar datele de dupa festival sunt culese prin interviuri face to face, la ieșirea din festival, și online.

12
May

Agenția de cercetare de piață iSense Solutions a lansat CEOs Power Report

În cadrul evenimentului PR & Communication Summit 2023, agenția de cercetare de piața, iSense Solutions a lansat CEOs Power Report, un material complet care analizează percepția românilor din mediul urban față de felul în care liderii companiilor comunică în mediul online și care este imaginea acestora.

Cercetarea s-a axat pe analiza calitativă și cantitativă a modului în care liderii comunică, care sunt cele mai eficiente și potrivite canale de comunicare pentru mesajele transmise și, totodată, ce tipuri de mesaje așteaptă românii din mediul urban din partea CEOs. Cercetarea arată că 5 din 10 români din mediul urban au urmărit în ultimele 12 luni informații despre CEOs, iar 69% au auzit sau au văzut informații despre companii.

Când vorbim despre canalele de comunicare unde românii declară că i-au văzut/auzit pe CEOs, pe primul loc se situează internetul (92%), pe locul doi TV-ul (77%), iar pe locul al treilea declară că au auzit de la prieteni sau cunoștințe (61%).

Dintre cei care urmăresc CEOs online, 83% declară că au văzut articole online despre liderii companiilor, 77% au găsit informații pe website-urile companiilor și 76% s-au informat despre ei de pe site-urile de știri.

În ceea ce privește conținutul comunicat de CEOs, 86% dintre români au văzut/auzit opinii ale liderilor despre industrie, în timp ce 87% se așteptau ca aceștia să comunice astfel de conținut, 84% au văzut/auzit informații despre companie vs. 90% se așteptau să vadă acest tip de conținut din partea liderilor, 79% au văzut/auzit opiniile CEOs despre evenimentele actuale și impactul acestora în industrie vs. 72% care așteptau ca liderii să publice astfel de opinii.

Diferențe notabile între ce au comunicat CEOs și ce se asteaptă ca ei să comunice mai mult sunt pe: conținutul despre dezvoltarea personală și profesională, 75% au văzut aceste informații, în timp ce 88% se așteaptă ca liderii să posteze materiale pe acest topic. Totodată, sfaturile despre carieră pentru generațiile tinere sunt apreciate, 74% au văzut/auzit aceste informații, în timp ce 88% se așteaptă la sfaturi din partea CEOs. De asemenea temele motivaționale sunt relevante pentru audiență, 71% dintre români au văzut/auzit aceste informații iar 88% se așteaptă să găsească conținut motivațional pe canalele de comunicare ale CEOs.

Cele mai populare canale online în rândul românilor care urmaresc liderii din diferite industrii sunt: Facebook (80%), Youtube (67%), forumurile online (56%), Instagram (48%), Linkedin (45%) si Tik Tok (34%).

În ce privește asteptările pe care le au românii din mediul urban despre tipurile de informații potrivite pentru canalele de comunicare, aceștia consideră că pe Facebook pot afla informații despre viața personală sau perspectiva CEO despre un anumit subiect, pe Youtube conținut de promovare atât despre companii cât și despre liderii acestora, pe Instagram conținut inspirațional, iar Linkedin-ul ramâne canalul preferat pentru informații de business, leadership și HR.

Românii sunt curioși, așteaptă anumite comunicări și informări, atât din partea CEOs, cât și a companiilor. Tocmai de aceea departamentele de comunicare din cadrul companiilor ar trebui să aibă o strategie bine conturată pe acest segment, să fie la curent cu așteptările urmăritorilor și să le furnizeze conținut valoros pentru o imagine favorabilă și susținere din partea urmăritorilor.

Datele prezentate fac parte din studiul CEOs Report lansat în cadrul evenimentului PR & Communication Summit. Cercetarea cantitativă este reprezentativă pentru populația utilizatoare de Internet din mediul urban, datele au fost culese în luna martie 2023 pe un eșantion de 1003 de respondenți, marja maximă de eroare +/- 3.09%, la un nivel de încredere de 95%.  Cercetarea calitativă a fost realizată în cadrul unor focus grupuri și interviuri în profunzime în perioada februarie-martie 2023.

10
May

Studiu: Ce poartă românii când nu-i vede nimeni

Un studiu cantitativ realizat în luna martie 2023 de către iSense Solutions pentru Sofiaman, un brand românesc de haine pentru casă și somn cu tradiție, arată că 65% dintre români poartă acasă haine de stradă învechite, pe care nu le mai folosesc în public, sau haine decolorate, pătate și cu mici defecte.

Sofiaman și-a propus să afle ce importanță acordă românii hainelor pe care le poartă prin casă sau celor în care dormși totodată, să scoată în evidență noile obiceiuri sau tendințele comportamentale ale consumatorilor, inclusiv în contextul post-pandemic.

Întrebați ce haine poartă cu precădere prin casă,

  • 65% dintre români optează acasă pentru haine vechi, de stradă, pe care nu le mai poartă în public
  • 47% dintre participanții la studiu poartă haine cu mici defecte, rupte, decolorate sau pătate
  • 44% preferă să poarte haine de sport
  • 35% dintre cei intervievați au declarat că poartă pijamale, cu precădere Gen-Z și milenialii, adică tinerii români cu vârsta cuprinsă între 18 și 29 de ani.

Referitor la tipurile de articole vestimentare achiziționate cel mai des de români, cu frecvență de câteva ori pe an,

  • 70% dintre respondenți au afirmat că își cumpără cel mai des haine pentru sport și timpul liber
  • 38% haine pentru birou
  • 18% cumpără cu aceeași frecvență haine pentru evenimente.

Când vine vorba de somn:

  • 73% dintre români preferă să doarmă în pijamale, cu precădere femeile
  • 18% aleg să doarmă în lenjerie intimă, mai ales barbații, dar și tinerii, comparativ cu celelalte segmente de vârstă
  • 36% dintre Gen-Z și mileniali până în 29 de ani preferă să doarmă în haine de casă
  • 3% dintre români declară că dorm dezbrăcați.

Întrebați când și-au cumpărat ultima dată pijamale, 33% dintre respondenți au declarat că ultima achiziție de pijamale a fost făcută în urmă cu mai mult de un an.

În ce privește motivele pentru care nu achiziționează pijamale,

  • Românii afirmă că nu consideră necesare hainele dedicate pentru somn
  • Preferă să investească bugetul în alte categorii de haine
  • Alții nu investesc în pijamale pentru că, oricum, “în casă nu-i vede nimeni.”

Pornind de la acest studiu, Sofiaman își dorește să inițieze un demers educativ cu privire la calitatea hainelor purtate dincolo de ușile “închise” ale caselor noastre.

Florin Cucu, Director General Sofiaman – „Prin acest studiu, am dorit să aflăm și să explorăm cum se raportează românii la hainele de casă și de somn. Această inițiativă are și un fundament educativ, întrucât alegerea fibrelor din care sunt confecționate hainele de casă sau de somn contribuie direct la abilitatea noastră de regenerare după stresul de peste zi. Această alegere joacă un rol determinant în calitatea odihnei sau a somnului, și are un impact nemijlocit asupra sănătății noastre, aspecte adesea neglijate de mulți dintre noi. Fie că vorbim de haine de casă sau de hainele de somn, acestea funcționează ca semnal pentru creier și ne pot ajuta să ne regăsim, să ne conectăm la sursă, să revenim la izvorul nostru de vitalitate, la liniștea de acasă și spațiul nostru intim.

Pentru a înțelege și explora latura emoțională a consumatorilor, Sofiaman a recurs la date și aspecte calitative. Obiceiul de a dormi în pijamale se creează încă din copilărie, fiind parte dintr-un ritual care induce o stare de ”liniște”. În condițiile lucrului de acasă, românii și-au petrecut mai mult timp în pijamale, identificând nevoia de a cumpăra haine de casă mai diferite.

Analiza calitativă evidențiază faptul că pijamalele sunt asociate cu ”relaxare și confort”. Atunci când vor să aibă o zi fără griji și responsabilități, românii „nu ies din pijamale”; iar când sunt nevoiți să doarmă în hainele de zi se regăsescîntr-o stare de alertă”.

Pentru mai multe detalii despre datele studiului puteți accesa acasa.sofiaman.ro 

### 

Studiul cantitativ Omnibus a fost realizat de compania iSense Solutions la nivel național, în perioada 24-28 martie a acestui an, pe un eșantion de 1190 de persoane, format din femei și bărbați din mediul urban, cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani.

În ce privește studiul calitativ, informațiile au fost obținute de Sofiaman cu ajutorul datelor furnizate de compania Strategis RBC. Studiul calitativ din Aprilie 2021 a fost realizat prin focus grupuri formate din femei și bărbați cu vârste cuprinse între 30-55 ani, din mediul urban.

Sofiaman este un brand românesc cu tradiție, cunoscut pentru calitatea hainelor de casă și de somn. Produsele Sofiaman sunt fabricate din fibre botanice precum cele de bumbac, in, bambus, eucalipt și fag (modalul), materiale naturale cu certificări internaționale, alese pentru proprietăți și atribute unice. Povestea Sofiaman a început cu o pijama simplă, din bumbac, produsă cu peste 25 de ani în urmă, într-un atelier de croitorie din satul Șoimănești, judetul Neamț. Sofiaman deține în prezent o rețea de 19 magazine la nivel național și are peste 300 de distribuitori locali, precum și o unitate proprie de producție. Pornind de la poziționarea de brand «Acasă merită ce e mai bun», confortul și odihna pe care fiecare persoană trebuie să le resimtă atunci când poartă haine de casă sau de somn stau la baza fiecărei colecții Sofiaman. De la modul în care sunt create, până la tehnica de croit și starea pe care o conferă atunci cand sunt purtate, produsele Sofiaman sunt concepute pentru a crește calitatea somnului și a momentelor petrecute acasă.

05
Apr

S-a dublat numărul românilor care intenționează să participe la festivalurile de muzică de anul acesta

Pe 14 martie la hotel Ramanda North din București și-au dat întâlnire reprezentanții celor mai cunoscute festivaluri din Romania: UNTOLD, Electric Castle, Nostalgia Retro/Disco/Future, Beach, Please!, Open Air – Blues Festival, Brezoi, în cadrul evenimentului Music festivals – Innovative engagement opportunities by Festivibe organizat de agenția de cercetare de piață iSense Solutions.

Agenția de cercetare de piață iSense Solutions evaluează impactul activităților pe care brandurile le desfașoară în cadrul festivalurilor, utilizând un instrument de cercetare dedicat: iSense Festivibe. Acesta realizează profilul participanților, masoară întreaga experiență a acestora pe durata festivalului, care au fost cele mai memorabile activități, ce branduri au observant și care au fost cele mai interactive momente.

Raport complet conține date și informații privind gradul de satisfacție în rândul participanților la festivaluri, intenții de participare, sume alocate pentru astfel de evenimente, precum și asteptările acestora, atât din partea organizatorilor, cât și al brandurilor prezente.

Datele studiului arată că românii sunt mari consumatori de festivaluri, le cunosc și participă. Întrebați care sunt festivalurile din România pe care le cunosc, aceștia au menționat: UNTOLD (97%), Neversea (90%), Electric Castle (83%), SAGA Festival (52%), Summer Well (52%), Sunwaves (23%), Nostalgia Retro-Disco-Future (22%), Beach, Please! (12%), Open Air Blue Air Blues Festival (12%), Massif (10%).

“Comparativ cu anul trecut s-a dublat intenția de participare la festivaluri, iar asta ne confirmă faptul că românii apreciază festivalurile de muzică. Totodată există o memorabilitate foarte bună pe termen lung a activităților pe care le văd în cadrul festivalurilor, iar acest lucru trebuie să fie cheia pentru strategia companiilor sponsor la astfel de evenimente, declară Andrei Cânda, Managing Partener, iSense Solutions.

Majoritatea festivalurilor se desfășoară pe parcursul mai multor zile, iar participanții au posibilitatea să aleagă din mai multe tipuri de bilete, în funcție de preferințe sau line-up. 43% dintre români declară că vor cumpăra bilet de o zi, 38% abonament și 13% declară că vor merge pe bază de invitație.

În ceea ce privește bugetul pe care intenționează să îl aloce fiecărui festival în 2023, excluzând costul biletului, transportul și cazarea, românii afirmă că vor cheltui în medie 542 de lei, menționând o sumă maximă de 816 lei și o sumă minimă de 391 lei, în funcție de festival, bani pe care îi vor folosi pentru mâncare și băutură sau alte activităti în cadrul festivalului.

În cadrul panelului de discuție din cadrul evenimentului, reprezentanții celor mai mari festivaluri de muzică din România au discutat despre cum a evoluat industria de evenimente din România direct proporțional cu interesul românilor pentru astfel de manifestări și despre oportunitățile de business care sunt tot mai mari pentru companiile care aleg să se partenerieze cu organizatorii festivalurilor.

Am plecat de la o premisă simplă: calitatea nu e un act, e un obicei al organizației noastre. Încă de la prima ediție a evenimentelor pe care le organizăm am reușit să generăm un tipar, am combinat un standard de calitate în materie de organizare cu experiențe unice de festival. 
În ultimii ani ne-am asumat activ rolul de lideri în entertaiment, dar avem și un impact puternic în procesul de educare și inovare în această industrie.
Avem alături parteneri strategici, împreună cu care reușim să dezvoltăm aceste idei, concepte și proiecte noi. Ca organizație, ne poziționăm ca trend-setteri și continuăm procesul de expansiune la nivel național și internațional. Până la finalul anului 2024 vom lansa și alte proiecte unice în Universul UNTOLD
, a declarat Flavia Gherman, Head of Partnerships, UNTOLD.

Participanții la festivaluri își doresc momente și experiențe memorabile pe durata evenimentelor, apreciază și participă la activările creative ale brandurilor, iar organizatorii au misiunea de a gândi o strategie de succes care să creeze notorietate.

Cred cu tărie că festivalurile sunt din ce în ce mai importante în mixul de marketing al brandurilor. Pentru că festivalurile sunt de cele mai multe ori cel mai bun context în care oamenii (relaxați și cu bună dispoziție) să perceapă mesajele brandurilor”, declară Cristian China-Birta, Fondator și Asociat Kooperativa 2.0 și Director Marketing Festivalul Open Air – Blues Festival, Brezoi.

Așa cum reiese și din datele prezentate în studiul iSense Festivibe, românii și-au recăpătat energia și dorința de distracție și vor să aibă cât mai multe opțiuni, iar organizatorii vin în întampinarea dorințelor acestora: “Dupa 2 ani de pandemie și stat în casă, generația mea, mai mult ca oricând, are nevoie de divertisment de calitate, are nevoie de experiențe inedite, iar line-up-ul de festival de anul acesta este unul foarte solid, care vine în întampinarea acestei nevoi, foarte  clar vizibilă în piață. În ceea ce ne privește pe noi, am extins foarte mult festivalul de la prima ediție pe care am avut-o anul trecut, avem o investiție de 4 milioaane de euro și aducem artiști care nu au mai fost niciodata în România, cum ar fi: CENTRAL CEE, 6IX9INE, NLE CHOPPA, DABABY și mulți alții, pe care îi vom anunța în curând. Estimăm un trafic de circa 160 de mii de persoane la ediția aceasta a festivalului, care va avea loc timp de 4 zile, între 27-30 aprilie și credem că le vom oferi cea mai bună experiența posibilă. Lucrăm de zor pe ultima sută de metri pentru a face festivalul nu doar cel mai sigur festival, dar și cel mai fun și plin de activități cool pe placul tinerilor” a declarat Andrei Șelaru, CoFounder & Head of Marketing Beach, Please!.

Așadar, ne așteaptă o vară plină de festivaluri și distracție pentru toate vârstele și genurile muzicale, iar asta înseamnă o oportunitate de business de neratat pentru companii. Românii sunt atenți, evaluează și apreciază momentele și atracțiile din cadrul acestor evenimente.

 

Datele prezentate fac parte din studiul iSense Festivibe. Acesta implica o metodologie complexa pre-in-post, inainte, in timpul si dupa festival. Studiul pre festivaluri a fost realizat in luna februarie 2023 pe un eșantion de 2500 respondenti: 1500 de respondenți, reprezentativ online pentru mediul urban, populatie 18-65, +1000 participanți la festivaluri, marja maximă de eroare +/- 2.53%, la un nivel de încredere de 95%. Datele din timpul festivalului sunt culese calitativ, printr-o comunitate online si observatii etnografice, iar datele de dupa festival sunt culese prin interviuri face to face, la iesirea din festival, si online.

 

09
Feb

Peste 70% dintre români sunt afectați de creșterile de prețuri la medicamente și servicii medicale, iar majoritatea așteaptă acțiuni de educare și susținere din partea industriei farmaceutice

Initiative, Medic One și Path, unit-ul din cadrul Lowe Group, specializat în analiza și interpretarea datelor, alături de iSense Solutions, au realizat un nou studiu marca BOLD, un concept lansat de grupul de comunicare în 2018, în care au analizat cum își regândesc românii sănătatea, în fața unei crize economice.

Studiul dezvăluie informații valoroase despre modul în care românii resimt influența pe care contextul economic actual și schimbările care intervin o au asupra gestionării stării lor de sănătate. Rezultatele studiului vin în sprijinul companiilor și al brandurilor din industria farmaceutică, printr-o serie de concluzii care indică nevoile consumatorilor, precum și prin ce modalități ne putem asigura că o criză economică nu va deveni o criză de sănătate.

„Ne-am dorit să înțelegem dacă și cum schimbă actualul context comportamentul și atitudinea românilor când vine vorba de sănătatea lor. Datele ne arată și că ei au nevoie și așteaptă educare și susținere din partea companiilor din domeniul medical și farmaceutic. Iar în acest sens, ne putem sprijini partenerii, printr-o abordare care se concentrează pe analize amănunțite, ancorate în realitatea consumatorului, cu best practices în strategiile digitale precum și offline, și soluții personalizate de integrare a platformelor de vânzare pe site-urile brandurilor”, a spus Andreea Dinescu, Deputy Managing Director, Initiative România.

„Respondenții din acest studiu indică faptul că, în această perioadă, preferă și alte tipuri de sprijin din partea brandurilor, poate chiar mai valoroase pe termen lung. Românii au nevoie de educație și informare pe teme de sănătate, cu informații verificate, din surse sigure și de încredere – aici pot interveni, foarte relevant, companiile. Pe de altă parte, asistăm la o schimbare a mentalităților privind sănătatea: de la reactiv (orientat spre tratament) la proactiv (orientat spre prevenție); de la tranzacțional (contează doar prețurile și ofertele) la relațional (brandurile pot fi mai mult decât o sursă de produse / servicii). Toate aceste schimbări se constituie în oportunități noi de comunicare pentru brandurile din domeniul sănătății, care pot adresa nevoile și dorințele fără să-și erodeze marjele de preț dar dezvoltând, în același timp, o relație mai mult decât tranzacțională cu consumatorii”, a spus Oana Cociașu, Managing Partner, Medic One.

„În urma acestui studiu, cu ajutorul Path am descoperit multe insight-uri relevante. Aparținătorii, în special femeile, sunt categoria cu cel mai mare potențial de achiziții, dar și de susținere vocală pentru o cauză sau un brand. De asemenea, observăm o reorientare a românilor către considerarea sănătății ca stare de bine, și nu ca absență a bolii”,a spus Roxana Bleoaja, Head of Path, Lowe Group.

 

 

„Pentru a realiza acest studiu am adunat răspunsurile a 1.006 români, iar ținând cont de rezultatele acestuia, observăm că  presiunea financiară există, este resimțită de români și are impact asupra alegerilor care privesc gestionarea stării lor de sănătate”, a spus Traian Năstase, Managing Partner, iSense Solutions.

Conform cercetării, jumătate dintre români au observat în ultimul an o deteriorare a situației financiare proprii, iar 4 din 10 estimează înrăutățirea acesteia în următoarele șase luni. 38% dintre respondenți alocă peste 11% din bugetul lunar pe produse și servicii medicale, iar comportamentul este mai pronunțat în rândul celor care suferă de o afecțiune cronică (47%) și aparținătorilor (54%).

Peste 70% dintre respondenți se declară afectați în mare și foarte mare măsură de creșterile de prețuri la medicamente și investigații sau consulturi medicale – cu precădere femeile și persoanele care au în grijă pacienți cronici. Cele mai întâlnite soluții adoptate pentru a se proteja de creșterile de preț sunt dictate de trio-ul „discount, strictul necesar, renunțare”.

4% dintre respondenți prioritizează cheltuielile cu medicamentele, iar 2% pe cele cu serviciile medicale la nivelul unei luni obișnuite. În ultimele 6 luni, 45% au primit rețete prea scumpe pentru bugetul lor, iar 47% dintre aceștia au recurs la un efort financiar pentru a urma rețeta întocmai. 17% dintre cronici și 11% dintre aparținători au renunțat sau amânat achiziția.

Studiul a înregistrat, de asemenea, o proporție considerabilă de persoane (aprox. 40%) care așteaptă măsuri de educare, susținere și solidaritate socială, prin acțiuni ale industriei medicale. De asemenea, asistăm la o schimbare a mentalității privind sănătatea – de la orientarea spre tratament la cea spre prevenție sau de la importanța prețurilor și ofertelor la brandurile care pot fi mai mult decât o sursă de produse sau servicii.

Studiul a fost realizat in luna decembrie 2022 la nivel național, pe un eșantion reprezentativ de 1.006 respondenți din mediul urban, utilizatori de internet (48% bărbați și 52% femei), cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani din panelul iSense Solutions.

###

Despre Initiative

Initiative este una din cele mai mari reţele independente de media din lume, asigurând servicii specializate de planificare şi cumpărare de media, de strategie, consultanţă de media şi new media.

Initiative este membră a Interpublic Group of Companies şi este afiliată reţelei internaţionale Init iative Worldwide. În România, Initiative este membră a grupului de companii din care mai fac parte agenţiile MullenLowe, Golin și Medic One.

Pentru mai multe informații vă rugăm accesați: http://www.mediafactbook.ro, Facebook sau LinkedIn.

Despre Medic One

 

Medic One a fost înfiinţată în 1999 de Dr. Oana Cociaşu, Veronica Savanciuc şi alți parteneri, fiind prima agenţie full service specializată în marketing şi comunicare medicală din România. Medic One asigură servicii de consultanță, strategie, creaţie şi implementare de campanii integrate de comunicare medicală în offline şi online, atât pentru piața locală, cât și cea internațională. Campaniile și proiectele agenției sunt multipremiate național și internațional, la festivaluri precum EMEA Sabre Awards, EFFIE, IAB Mixx Awards, ADC*Ro, PR Awards și Cristal Festival. Medic One este membră a grupului de comunicare Lowe Group din care mai fac parte Initiative, Mullen și Golin. Pentru mai multe informații, vizitați www.medicone.ro

Despre Path

Path este unit-ul din Lowe Group specializat în analiza și interpretarea datelor, creat ca răspuns la nevoia business-urilor de a se adapta rapid la viteza cu care consumatorul își schimbă comportamentul.
Path integrează o suită amplă de instrumente și surse de date locale și internaționale, disponibile în rețeua agențiilor din grup, care adresează toate disciplinele comunicării.

Despre iSense Solutions

iSense Solutions The Modern Consumer Company – folosește cele mai inovatoare metode de explorare și analiză a consumatorului modern. Fondată în 2014, compania oferă servicii complete de cercetare de piață și aduce un mix de inovație și eficiență pentru clienți.

Mai multe informații puteți găsi pe www.isensesolutions.ro, www.researchromania.ro, www.sensepanels.com și www.sensecommunities.com.

18
Jan

Planuri 2023: 63% dintre români își doresc să aibă mai multă grijă de ei în 2023

Ce rezoluții au românii pentru 2023?

Începutul anului reprezintă o perioadă ideală pentru a ne concentra mai mult pe sfera personală și pentru a crea o listă de rezoluții. Mai mulți români au simțit nevoia ca în 2023 să își seteze rezoluții. Astfel, 54% dintre românii din mediul urban, utilizatori de internet, afirmă că au o listă de rezoluții pentru anul 2023, comparativ cu anul trecut când 48% dintre aceștia aveau una. În ceea ce privește îndeplinirea rezoluțiilor din 2022, 39% dintre romani au realizat mai mult de jumatate dintre ele si doar 6% le-au bifat pe toate, o arată cel mai nou studiu iSense Solutions.

În topul celor mai importante rezoluții din listele românilor sunt: să aibă mai multă grijă de propria persoană (63%), să se bucure mai mult de viață (62%), să facă economii (58%), să petreacă mai mult timp cu familia (55%), să mănânce sănătos (55%), să facă mai mult sport (53%) și să călătorească mai mult (52%).

Comparativ cu bărbații, femeile își doresc să citească mai mult (54% vs 40%), să aibă mai multă grijă de ele (70% vs. 55%) și să facă voluntariat (25% vs 11%).  De asemenea, persoanele din segmentul de vârstă 46-65 ani acordă o importanță semnificativ mai mare mâncatului sănătos (68% vs. 272 total eșantion) și grijii față de sine (77% vs. 272 total eșantion), în timp ce pentru persoanele de 18-29 de ani rezoluția care cântărește mai mult este învățarea de lucruri noi (64% vs. 272 total esantion).

Rezoluțiile care cântăresc cel mai puțin în lista românilor au legătura cu: reducerea consumului de alcool (9%),  începerea unui business propriu (8%) și realizarea activităților de voluntariat (10%).

Mai credem în superstiții?

Când vine vorba de superstiții, românii le-au respectat pe următoarele în trecerea dintre ani: ținutul banilor în buzunar la trecerea dintre ani (48%), mâncatul peștelui (43%), purtatul culorii roșu (35%), evitarea cheltuielilor în prima zi a anului (22%), mâncatul a 12 boabe de struguri (22%), îmbrăcarea unui articol vestimentar nou (20%) și evitarea împrumutării banilor (18%).

Totuși, 3 din 10 români afirmă că nu cred în superstiții, iar bărbații tind să fie mai sceptici cu privire la acest subiect în comparație cu femeile (33% vs. 23%).

 

33% dintre romani vor să își schimbe locul de muncă

În 2023, planurile pe care românii le au constau în reamenajarea locuinței (61%), schimbarea locului de muncă (33%), obținerea unei asigurări de viață atât pentru ei înșiși (31%), cât și pentru familie (31%), achiziționarea unei mașini (27%), achiziționarea unei locuințe (22%) și mutarea din țară (14%). Profilul celor care plănuiesc să se mute din țară este format atât din bărbați, cât și din femei, semnificativ mai mulți făcând parte din sectorul de varsta 18-45 (33%). Când vine vorba de mărimea gospodăriei, 33% din eșantionul total (509 persoane) locuiesc singuri. 3 din 10 persoane care au acest plan sunt muncitori necalificați, iar statusul marital indica că sunt mai degrabă singuri (22%) decât într-o relație (11%).

2 din 10 români din mediul urban, utilizatori de internet intenționează să își achiziționeze o locuință. Dintre aceștia, 38% intenționează să își cumpere locuința cu ajutorul unui credit.

În ceea ce privește achiziționarea unei mașini, 27% dintre români plănuiesc să își achiziționeze una, metoda preferată de plata fiind cash (35%), urmată de credit (34%).

Persoanele din segmentul de vârstă 30-45 de ani plănuiesc semnificativ mai mult să își achiziționeze o locuință (30%) sau o mașină (35%) față de cei din celelalte segmente.

Datele prezentate fac parte din studiul săptămânal iSense Solutions Omnibus, cercetare reprezentativă pentru populația utilizatoare de Internet din mediul urban. Studiul a fost efectuat pe un eșantion de 509 de respondenți, marja maximă de eroare +/- 4.2%, la un nivel de încredere de 95%, in perioada 4-9 ianuarie 2023.

 

24
Nov

Românii resimt scumpirile pe toate planurile și își regandesc prioritățile

Cel mai recent studiu iSense Solutions – Consumatorul modern și criza financiară arată că românii din mediul urban, în ciuda temerilor economice, au stare de spirit mai bună comparativ cu perioada similară din timpul pandemiei de anul trecut. Acestia se simt mai fericiți (46% în 2022 vs. 32% în 2021) și mai optimiști (51% în 2022 vs. 39% în 2021).

Când vorbim despre principalele îngrijorări din această perioadă, românii declară că îi îngrijorează inflația (90%), posibilitatea declanșării unei crize economice (84%), razboiul din Ucraina (62%), epidemia de covid trecând pe ultimul loc (35%).

“Consumatorul român este preocupat de creșterea prețurilor dar, în același timp, datorită faptului că a trecut dintr-o perioadă stresantă în alta(și vorbim aici de trecerea de la criza covid, la stresul războiului și ulterior la temerile economice) simte mai mult nevoia de optimism și echilibru. De aceea, acesta va răspunde mai degraba mesajelor pozitive transmise de branduri și mass-media”, declară Laura Roșca, Qualitative Research Director, iSense Solutions.

Intrebați care sunt soluțiile pe care le-au adoptat în ultimele 3 luni pentru a face față prețurilor ridicate, 73% dintre românii din mediul urban declară că au cumparat produse în cantități mai mici, 71% au mers în magazinele care au prețuri mai mici si  52% declară că și-au facut stocuri de produse găsite la preț redus.

În cercetarea calitativă din cadrul Comunității Online iSense Modern Consumers, românii declară că au prioritizat produsele alimentare de bază, au amânat achiziția de produse non-esențiale sau au așteptat să le găsească la promoție. Produsele premium au fost cumpărate la primirea salariului în timp ce în restul timpului au fost achiziționate produse mai accesibile ca preț.

Din necesitatea de a ține costurile sub control, românii au început să își organizeze mai bine cheltuielile. Aceștia declară că își fac liste de cumpărături de acasă (84%), utilizează aplicațiile online magazinelor pentru a cauta discounturi sau perioade de reduceri (73%) sau caută promoții în broșurile magazinelor (66%).

De asemenea, cercetarea calitativă bazată pe observarea cumpărătorilor în magazin a aratat că timpul petrecut de consumatori la raft a crescut, aceștia comparând mai bine produsele între ele, prețul și gramajul și cautând promoțiile. „În această perioadă este important să ajutăm consumatorul să își organizeze mai bine cumpărăturile. Totodată, schimbarea rutinei de cumpărături a acestuia și timpul mai mare petrecut la raft naște provocări și pentru comunicarea brandurilor în magazine, care trebuie să fie mai creative, pentru a atrage mai mult atenția consumatorului”, declară Traian Năstase, Managing Partner iSense Solutions.

În ceea ce privește comportamentul de distracție, socializarea și ieșitul în oraș, 84% dintre români declară că în ultimele 3 luni au rărit mersul la restaurante și cafenele și 85% declară că intenționează să facă asta și în urmatoarele 3 luni, sub același raționament, de a face economii. De asemenea, cercetarea calitativă a arătat că, în ultima vreme, dacă totuși ies în oras, românii preferă mai mult să mănânce înainte acasă, păstrând ieșirile în oraș mai degrabă pentru a consuma băuturi și a socializa, aspect care ne-a lipsit mult în pandemie.

Și finanțele personale constituie o îngrijorare majoră pentru români în contextul creșterii inflației și implicit a prețurilor, iar incertitudinea despre cum va fi perioada următoarea creează și mai multă presiune. În acest context, 47% dintre românii din mediul urban spun că în urmatoarele 12 luni vor cauta surse suplimentare de venit, 15% vor investi în venituri pasive, iar 8% declară că vor aplica pentru un împrumut personal sau o refinanțare a unui credit existent.

 

Datele fac parte din studiul iSense Solutions Consumatorul modern si criza financiara și au fost prezentate în cadrul webinarului iSense Solutions din 15 noiembrie. Cercetarea cantitativă a fost efectuată pe un eșantion de 1006 respondenți, reprezentativ pentru populația urbană, majoră 18-65 ani, cu o marja maximă de eroare +/- 3.09%, la un nivel de încredere de 95% și a fost desfașurat în perioada 16-23 septembrie 2022. Cercetarea calitativă a avut la bază 6 vizite asistate,  6 interviuri în profunzime realizate în București și 4 discuții de tip focus grup, pe un eșantion reprezentativ din Comunitatea Online iSense Modern Consumers, desfașurate în perioada august-septembrie 2022.

18
Oct

Piața de comerț online din România va înregistra o creștere de 10% fața de anul trecut

 

În luna septembrie 2022, iSense Solutions a desfășurat eComm Pulse, un studiu cantitativ în exclusivitate pentru GPeC. Datele arată că sectorul românesc de e-commerce continuă să crească și în 2022, mai ales prin creșterea sumelor cheltuite de cumpărătorii existenți. Estimăm că în 2022 piața de comerț online din România va ajunge la aproximativ 6,8 MLD EUR, astfel crește cu aproximativ 10%, comparativ cu anul trecut.

Categoriile de produse în care românii au investit online cei mai mulți bani în 2022 au fost vacanțele și serviciile hoteliere (1503 lei), electronicele și electrocasnicele (1244 lei) și mobilă și decorațiunile interioare (930 lei). La polul opus, cei mai puțini bani s-au alocat în mediul online produselor de birotică și papetărie (246 lei pe an), cărților și revistelor (255 lei pe an) și biletelor la spectacole, teatre sau meciuri (272 lei pe an).

Categoriile care au crescut cel mai mult în 2022 sunt: fashion (creștere de 25%), catering (creștere de 24%) și vacanțele sau serviciile hoteliere (creștere de 23%). Cele 2 categorii care au înregistrat cele mai mare scăderi au fost cea de bricolaj (13%) și electronicele și electrocasnicele (2%).

Noutatea adusă de studiul de anul acesta este includerea unui indicator de evaluare a preferințelor clienților pentru magazinele online.

Din cele 21 de categorii de produse monitorizate, pentru 14 categorii eMag este în top 3 magazine preferate, devenind, astfel, magazinul online preferat al romanilor, câștigând și premiul cel mare. La categoria fashion, H&M este magazinul preferat al românilor, în timp ce Elefant.ro este favoritul pentru cărți. Noriel este preferat de cei care cumpară articole pentru copii, Ikea pentru cei în căutare de mobile și decorațiuni interioare și Dedeman pentru bricolaj, în timp ce Avon este favoritul pentru cei ce caută cosmetice, iar Decathlon pentru cei interesați de articole de hobby sau sport. Farmacia online favorită a românilor este Farmacia Tei.

Cumpărătorii din mediul online sunt mai pesimiști comparativ cu anul trecut în privința predicțiilor de cumpărare online pentru anul 2023 (54% declară că în 2023 vor cumpara la fel ca acum (vs 62% anul trecut), 23% declară că vor cumpara mai puțin în 2023 (vs 12% anul trecut).

Evoluția comertului online pentru 2023 este incertă luând în considerare contextul macroeconomic: PIB-ul a crescut cu 5,8% (în semestrul 1 2022, sursa INS), consumul gospodăriilor la nivel național a crescut în volum cu 7,6% (în semestrul 1 2022, INS), iar veniturile oamenilor au crescut cu 9% în 2022 (CSS Score iSense Solutions). În același timp, inflația a atins 12,6% (în semestrul 1 2022, sursa INS) și încă nu știm ce se va întampla cu prețurile energiei electrice și a gazului și nici cum aceste prețuri vor impacta bugetele românilor în urmatoarele luni. Ținând cont de aceste informații, dar și de pesimismul consumatorilor în privința intenției de cumpărare online în 2023, estimăm că piața de comerț online va înregistra o creștere mai mică decât în 2022″, declară Andrei Cânda, Managing Partner iSense Solutions.

“Comerțul online românesc continuă să crească chiar și în vremuri mai dificile din punct de vedere economic, ceea ce arată potențialul mare de dezvoltare al sectorului e-commerce din România și în viitor. Comparativ cu situația de acum 6 ani când am demarat acest studiu împreună cu iSense Solutions, este îmbucurător să vedem că e-commerce-ul nu mai este ceva exotic, ci a intrat în obișnuințele de consum ale românilor și continuă să se consolideze prin gama diverisficată de produse, simplitate și conveniență”, spune Andrei Radu, CEO & Founder GPeC.

Datele prezentate fac parte din studiul anual iSense Solutions pentru GPeC, cercetare reprezentativă pentru populația majoră, utilizatoare de Internet din mediul urban. Studiul a fost efectuat pe un eșantion de 1025 de respondenți, cu o marja maximă de eroare +/- 3.06%, la un nivel de încredere de 95% și a fost desfașurat în perioada 8-14 septembrie 2022.

31
Aug

Românii cheltuie aproximativ 2043 lei pentru începerea anului școlar, cu 51% mai mult decât anul trecut

Anul școlar 2022 – 2023 se anunță a fi unul plin de noutăți atât pentru elevi cât și pentru profesori, odată cu noile schimbări anunțate de către Ministerul Educației.

Chiar dacă școala începe mai devreme anul acesta, românii din mediul urban utilizatori de internet au început din timp pregătirile pentru cumpărarea celor necesare elevilor, iar magazinele de specialitate oferă o gamă variată de produse pentru toate gusturile și buzunarele. 8 din 10 părinți din mediul urban declară că achiziționează produse pentru noul an școlar înaintea începerii acestuia.

Cele mai populare categorii de produse care au fost, sau vor fi achiziționate pentru anul școlar 2022-2023 sunt: încălțăminte (97%), îmbrăcăminte (96%), rechizite (92%), manuale/ culegeri (84%), laptop/ tabletă(48%), mobilier școlar (47%), telefon mobil (45%).

Bugetul mediu alocat pentru cumpărarea produselor pentru noul an școlar a crescut cu 51% față de anul trecut,  de la 1349 lei în 2021, la 2043 lei în 2022.  ‘’Ca și în anii trecuți, părinții sunt adevărații eroi ai crizelor succesive cu care se confruntă România. În 2022, familiile care au copii s-au adaptat din mers la inflație, sacrificând poate alte zone ale bugetului gospodăriei pentru a se asigura că cei mici sunt pregătiți de începerea școlii, chiar și prin creșterea bugetului până la 51% față de anul trecut’ , declară Andrei Elvădeanu, Head of Quantitative Research, iSense Solutions.

În ceea ce privește sumele alocate diferitelor produse necesare elevilor, observăm că pentru categoria laptopuri sau tablete românii din mediul urban scot din buzunar în medie 1428 lei, pentru telefoane mobile în medie 885 lei, mobilier școlar în medie 587 lei, îmbrăcăminte 435 lei, încălțăminte 293 lei, rechizite 248 lei și manuale/ culegeri 196 lei.

2 din 3 părinți din mediul urban declară că le dau copiilor bani de buzunar. Suma medie pe care o vor primi elevii de la părinți pentru cele 5 zile din săptămână în care merg la școală este de 61 lei, însemnând aproximativ 12 lei pe zi: elevii cu vârsta  cuprinsă între 7-14 ani vor primi aproximativ 50 lei/săptămână (aprox 10 lei/zi), iar cei cu vârsta cuprinsă între  15-17 ani vor primi mai mult, 68 lei/săptămână (aprox 14 lei/zi).

Metoda preferată prin care părinții dau copiilor bani de buzunar este în numerar (97% dintre părinți au declarat asta), iar 15% dintre părinți declară că le oferă copiilor bani de buzunar și prin transfer bancar pe card.

Informațiile prezentate au fost culese online în perioada 10.08-11.08.2022 de către iSense Solutions. Eșantionul este  format din 458 de părinți, iar datele sunt reprezentative pentru părinții din mediul urban din Romania, cu o marjă de eroare de +/- 4.58%, la un nivel de încredere de 95%.

29
Jul

Românii stau pe telefon în timpul reclamelor de la TV și cumpără produsele văzute

Întrebați ce fac în timpul pauzei publicitare de la televizor, 89%  dintre românii din mediul urban declară că utilizează smartphone-ul, 73% schimbă canalul pentru a viziona un altul unde nu sunt reclame, 68% fac alte treburi prin casă, 58% mănâncă sau fumează, 55% utilizează calculatorul/laptopul, iar 34% afirmă că se uită la reclame pe alte posturi unde au schimbat. În ceea ce privește consumul de servicii de streaming, 46% declară că se uită pe Netflix/HBO Max/ Youtube în timpul reclamelor.

Dintre cei 9 din 10 români din mediul urban care afirmă că utilizează smartphone-ul în timpul reclamelor, 60% accesează rețelele de socializare, 46% folosesc emailul, 43% vorbesc la telefon, 31% se joacă, 46% vorbesc pe chat sau messenger.

În ce privește produsele văzute în reclame, 19% declară că se informează despre produsele văzute la televizor, iar 13% cumpară produsele pe care le-au vazut la TV.

Dintre cei 55% care declară că utlizează calculatorul/laptopul în timpul pauzei publicitare, 47% accesează rețelele de socializare, 50% folosesc emailul, 39% vorbesc pe chat sau messenger, 32% se joacă, iar 25% declară că se informează despre produsele văzute la televizor și 21% cumpară produsele respective .

Întrebați de ce schimbă canalul cand începe pauza publicitară, 49% dintre românii din mediul urban afirmă că se difuzează prea multe reclame, 45% consideră că reclamele sunt prea lungi, 41% spun că se difuzează aceleași reclame, 28% sunt plictisiți de reclame, 25% afirmă că schimbă postul pentru a găsi altceva mai interesant și 22% găsesc reclamele ca fiind obositoare.

Și totuși, cum ar trebui să fie o reclamă care să capteze atenția? Pentru 48% dintre românii din mediul urban aceasta trebuie să fie credibilă, pentru 46%  amuzantă/haioasă pentru 42% reclamele trebuie să fie scurte și la obiect, 39% consideră că trebuie să fie utile, 32% spun că trebuie să fie educative, în timp ce 6% ar dori să vadă în reclame persoane publice/influenceri.

Când vorbim despre categoriile de interes pentru care s-ar uita la reclame, românii din mediul urban menționează: tehnologia 50%, produsele de îngrijire personală 47%, produsele alimentare 45%, divertismentul 43%, produsele vestimentare 36%.

TV-ul este considerat un canal relevant pentru reclame de 58% dintre românii din mediul urban utilizatori de Internet, urmat de Facebook cu 49%, Youtube cu 35%, site-urile generale 28%, Instagram 22%, Radio 21% și Tik Tok 14%.

 

Datele prezentate fac parte din studiul săptămânal iSense Solutions Omnibus, cercetare reprezentativă pentru populația utilizatoare de Internet din mediul urban. Studiul a fost efectuat pe un eșantion de 510 de respondenți, desfășurat în luna februarie 2022, marja maximă de eroare +/- 4.38 %, la un nivel de încredere de 95%.

Studiul a fost prezentat de către iSense Solutions în cadrul evenimentului Big Idea Conference care a avut loc în luna februarie a.c.

14
Jul

Românii resimt scumpirile vacanțelor și au redus bugetul fața de anul trecut

Anul 2022 a adus un val de scumpiri în toate industriile iar românii resimt acest lucru pe toate planurile, inclusiv în ceea ce privește vacanțele și călătoriile. Cu toate acestea, românii din mediul urban nu renunță la concedii, ci caută să își ajusteze bugetul și să își ofere momente de relaxare, în țară sau în străinătate, o arată cel mai recent studiu iSense Solutions.

79% dintre românii din mediul urban utilizatori de internet au cel puțin o vacanță planificată pentru anul în curs, în ușoara scădere față de anul trecut (83% aveau o vacanță planificată în mai 2021). Dintre cei care vor merge anul acesta în vacanță, 37% vor pleca pe litoralul românesc, 34% la munte în România, 31% în afara țării (un procent în creștere față de anul trecut, când doar 23% intenționau să plece în concediu în afara hotarelor datorită pandemiei) și 19% într-o altă locație din țară, precum Delta Dunării sau stațiunile balneare.

Pentru cei care aleg să își petreacă vacanța de vară în afara României, cea mai frecventă destinație de vacanță rămâne ca și anul trecut, Grecia (32% în 2022, 42% în 2021), urmată de Bulgaria (19% în 2022, 20% în 2021), Italia (20% în 2022, 13% în 2021), Spania (12% în 2022, 18% în 2021) și Turcia (12% atât în 2022, cât și în 2021).

De asemenea, dintre cei care plănuiesc vacanța în străinătate 64% (față de 68% anul precedent), declară că  își achiziționeză și asigurări de călătorie. Cel mai comun tip de asigurare pe care aceștia îl vor cumpăra va fi asigurarea simplă de sănătate (42%), urmată de cea all inclusive (medicală, storno, COVID) în procent de 25% (față de 33% în 2021) și de cea storno (9%).

Ca și mijloc de transport către destinațiile de vacanță, cel mai utilizat este mașina, în scădere însă față de anul trecut datorită creșterii prețurilor la combustibil (71% în 2022, 82% în 2021), urmată de avion (25% în 2022, 22% în 2021) și tren (18% în 2022, 16% în 2021).

Deși anul acesta nu mai sunt restricții de călătorie, românii din mediul urban s-au obișnuit să rămână precauți. 64% dintre aceștia afirmă că vor pleca în concediu doar cu familia restrânsă (57% în 2021), 13% vor pleca cu familia și câțiva prieteni (21% în 2021), iar 11% cu un grup de maximum 5 prieteni (13% în 2021).

Românii sunt mai atenți cu cheltuielile. În 2022, 45% dintre românii din mediul urban vor achiziționa doar cazare (față de 38% în anul precedent), 28% vor alege cazare cu mic dejun (34% în 2021), iar 23% vor achiziționa pachete all inclusive (față de 26% în 2021). Pachetele de tip demipensiune, care includ cazarea, micul dejun și cina, vor fi alese de 17% dintre călători, față de 16% în 2021.

Aproape 5 din 10 români din mediul urban se vor caza la un hotel (48%, față de 54% în 2021), iar 4 din 10 vor sta la o pensiune (față de 52% în 2021). Apartamentele private, de tip Airbnb, vor fi alese de 22% dintre români (față de 21% anul trecut), urmând ca 13% să se cazeze la prieteni sau rude (față de 9% în 2021). 5% vor sta la cort, 2% în rulota și 1% în glamping, la fel ca și anul precedent.

Suma alocată per persoană concediilor, indiferent de destinație, de către românii din mediul urban utilizatori de internet a scăzut față de anul precedent, suma medie alocată per persoană pentru concediile din 2022 fiind de 3179 lei, față de 3308 în 2021.

21% dintre românii din mediul urban nu intenționează să plece în concediu în 2022. Pentru aceștia, motivele s-au schimbat comparativ cu anul trecut. Dacă în 2021 un motiv important erau temerile legate de pandemia de COVID (43% dintre cei care nu au plecat în 2021 au invocat pandemia, 7% în 2022), anul acesta motivul principal ține de latura financiară (75% afirmând că acesta este motivul pentru care nu vor pleca în concediu, în creștere față de 47% în anul precedent). 32% dintre românii care nu vor pleca anul acesta în concediu vor utiliza banii pentru vacanță în alt scop, iar pe 11% dintre români starea de sănătate îi oprește din a face călătorii.

57% dintre românii din mediul urban preferă să aloce un buget limitat per vacanță, dar să plece în mai multe weekenduri, pe când 43% preferă să aloce tot bugetul unei singure vacanțe.

Datele prezentate fac parte din studiul săptămânal iSense Solutions Omnibus, cercetare reprezentativă pentru populația utilizatoare de Internet din mediul urban. Studiul a fost efectuat pe un eșantion de 500 de respondenți atât în 2022, cât și în 2021, marja maximă de eroare +/- 4.38%, la un nivel de încredere de 95% și a fost desfașurat în luna mai 2022 și luna mai 2021.