22
Jul

Românii afirmă că nu-și asumă riscuri, cu toate acestea, se feresc de asigurări

Românii își asumă puține riscuri și se declară a fi prudenți, conform studiului comparativ comandat de Grupul KRUK, pe câteva pieţe europene unde desfăşoară operaţiuni, şi anume: Polonia, România, Italia şi Spania. Astfel, numai 17% dintre românii fără datorii și 25% dintre cei care înregistrează datorii îşi asumă riscuri, în comparație cu spaniolii, care își asumă riscuri în proporție de 30% în cazul celor cu datorii și 27% în cazul celor fără datorii.

Sursa: Cercetare KRUK: Obiceiurile financiare ale romanilor

Cu toate acestea, numai 10% dintre români, cu sau fără datorii, declară că preferă să încheie polițe de asigurare pentru tot ceea ce este important, cum ar fi sănătate sau viață, călătorii, mașină, locuință și altele. În cazul spaniolilor, situația este similară în rândul persoanelor fără datorii, cu un procent de 11%, în timp ce persoanele cu datorii preferă asigurările pentru orice, în proporție de 21%.  Italienii preferă să încheie numai asigurările obligatoii, au răspuns 52% dintre cei fără datorii şi 48% dintre cei cu datorii.

Sursa: Cercetare KRUK: Obiceiurile financiare ale italienilor

În rândul celor care au spus că ar încheia o poliţă de asigurare numai în cazul în care este obligatorie, procentul respondenţilor fără datorii este mai mare decât procentul celor cu datorii: 52% dintre spaniolii şi 37% dintre românii fără datorii, comparativ cu 48% spaniolii şi 36% românii cu datorii.  Pe de altă parte, 43,5% dintre  polonezii făra datorii şi 33,5% dintre cei cu datorii au răspuns că ar încheia o asigurare pentru ceea ce este valoros pentru ei, pe lângă asigurările obligatorii.

Sursa: Cercetare KRUK: Obiceiurile financiare ale polonezilor

Plata datoriilor este o obligaţie,  iar  în ceea ce priveşte percepţia despre cei care nu îşi plătesc datoriile, 30% dintre românii fără datorii şi 22% dintre cei cu datorii sunt de părere că persoanele care evită plata datoriilor trebuie pedepsite sever, spre deosebire de 41% dintre spaniolii fără datorii şi 33% dintre cei cu datorii, care au spus acelaşi lucru. Pe de altă parte, 62% dintre românii şi 53% dintre spaniolii fără datorii sunt de părere că cei care evită plata datoriilor greşesc, însă, poate au motive întemeiate pentru care fac acest lucru, faţă de 68% dintre români cu datorii şi 57% dintre spanioli cu datorii care sunt de aceeaşi părere, observându-se astfel că românii sunt mai toleranți decât alte nații.

Sursa: Cercetare KRUK: Obiceiurile financiare ale romanilor

În Polonia, Spania şi Italia se observă că respondenţii îşi programează banii pentru vacanţă: persoanele fără datorii şi-ar finanţa vacanţa din venituri curente, în timp ce unele persoane cu datorii ar fi înclinate să ia un împrumut, spontan, pentru vacanţă. În România însă, 43% dintre respondenţii fără datorii şi 40% dintre cei cu datorii economisesc câteva luni pentru vacanţă, iar un procent similar de 40% dintre respondenţi economisesc chiar tot anul, fie că ne referim la cei cu datorii, fie la cei fără datorii.

Cât despre grijile pentru plata unui împrumut, un procent mai mare dintre spaniolii fără datorii, 54%, faţă de 45% cei cu datorii, sunt  îngrijoraţi când vine vorba despre plata acestuia. În  România,  persoanele cu datorii, în procent de 67%, şi cele fără datorii , în procent de 56%, sunt  îngrijorate de plata unui împrumut.

În România şi Spania, studiul Obiceiurile financiare ale… românilor/spaniolilor a fost implementat la sfârşitul anului trecut de agenţia de cercetare de piaţă iSense Solutions. Cercetările de piaţă au fost realizate pe eşantioane reprezentative la nivel naţional, de 800 de persoane, în Italia de exemplu, până la 1.200 de persoane în Polonia. Respondenţii au avut vârste peste 18 ani, vârsta medie a acestora variind între 43 în Polonia şi 46 în Italia. Metodologia de cercetare implementată de iSense Solutions în România a fost sondaj online, pe un esantion reprezentativ la nivel naţional de aproximativ 900 persoane, cu vârsta peste 18 ani, din mediul urban şi rural, cu o distribuţie de 600 de respondenţi, persoane fără datorii şi aproximativ 300 de respondenţi, persoane cu datorii. De asemenea, și studiul din Spania, realizat tot de către iSense Solutions,  a fost efectuat online,  pe un eșantion de 800 de respondenti, cu vârsta peste 18 ani, din mediul urban și rural, cu o distribuție de aproximativ 600 de respondenți fără datorii și aproximativ 200 cu datorii.

Despre KRUK România S.R.L

KRUK România este membră a Grupului KRUK și a fost înființată în anul 2007. KRUK S.A. este cea mai mare companie de management al creanțelor din Polonia. Compania este prezentă pe piața din România din 2007, unde este de asemenea, unul dintre liderii de piață. Grupul KRUK desfășoară operațiuni și în Republica Cehă, Slovacia, Germania, Italia și Spania. Compania a fost listată pe Bursa de Valori Varșovia îm anul 2011.

%d bloggers like this: