14
Sep

Peste jumătate dintre părinți își doresc ca elevii să se întoarcă fizic la școală, însă cei mai mulți nu cred că instituțiile de învățământ sunt suficient de pregătite cu măsuri de prevenție anti COVID.

Odată cu începerea noului an școlar în contextul epidemiei de COVID-19, peste jumătate dintre părinții din mediul urban (55%) își doresc ca activitatea școlară să se desfășoare fizic, iar copiii să meargă la școală, arată cel mai recent studiu iSense Solutions, desfăsurat în perioada 7-11 septembrie 2020, reprezentativ pentru mediul urban. Totodată, o bună parte dintre părinții din mediul urban (61%) consideră că școlile nu vor putea desfășura actul educațional în condiții de siguranță. Principala temere a părinților este legată de faptul că distanțarea socială nu va fi posibilă în școli (76% consideră acest lucru), iar aproape jumătate dintre ei (44%) cred că este o probabilitate mare ca elevii să fie expuși la virusul SARS-COV-2. Din acest motiv, 66% dintre părinți consideră și că elevii ar trebui să poarte mască în sălile de clasă.

Nici alternativa la mersul fizic la școală, educația online, nu este privită cu ochi buni de părinți. Astfel, 8 din 10 părinți din mediul urban consideră că școlile nu sunt pregătite să facă trecerea la școala online. Mai mult, două treimi dintre părinți sunt de părere că școala online va avea un impact negativ asupra actului educațional.

Cu sau fără școala online,  pregătirile pentru noul an școlar s-au desfășurat aproximativ la fel ca și în trecut. Cei mai mulți părinți din mediul urban le-au cumpărat copiilor haine (61%) și rechizite (52%). 16% au cumpărat laptopuri sau tablete. Pe de altă parte, majoritatea părinților așteaptă de la autorități să ofere atât echipamente de protecție (măști, dezinfectanți etc) cât și infrastructura necesară pentru școala online dacă va fi cazul – 77% ar vrea ca școlile să pună la dispoziția elevilor tablete pentru fiecare elev, în timp ce peste 80% doresc formare profesională pentru profesori și adaptarea programei școlare la contextul online.

În ceea ce privește cine are grijă de copii după ce aceștia se întorc de la școală, aproximativ o treime (34%) din familii spun că vor  lăsa copilul în grija bunicilor, în timp ce în jumătate dintre cazuri (48%) tot părinții trebuie sa fie acasă când se întoarce copilul de la școală. Doar 4% își permit o bonă.

Atitudinea părinților față de începerea noului an școlar denotă disciplină și capacitate rapidă de adaptare, dar și foarte mult curaj. Rămâne de văzut cum vor gestiona școlile și autoritățile actul educațional în perioada următoare, însă orice s-ar întâmpla, părinții par să fie pregătiți și vor fi, ca întotdeauna, principalii agenți ai schimbării”, declară Andrei Elvădeanu, Head of Market Strategy, iSense Solutions.

Datele prezentate fac parte din studiul omnibus săptămânal, reprezentativ pentru mediul urban și realizat de iSense Solutions pe perioada epidemiei de coronavirus pentru înțelegerea comportamentului românilor, având 500 de interviuri online în fiecare săptămână, grad de eroare +/- 4.38%, la un nivel de încredere de 95%.  Eșantionul de părinți a constat în 198 de persoane.

 

Despre iSense Solutions

iSense Solutions – The Modern Consumer Company folosește cele mai recente tehnologii de sondare a consumatorului modern din România. Compania a fost fondată de Traian Năstase și Andrei Cânda, specialiști cu peste 14 ani de experiență în domeniul cercetării de piață și cu o expertiză academică solidă, fiind doctori în Sociologie, respectiv Marketing. Mai multe informații puteți găsi pe www.isensesolutions.ro și www.researchromania.ro.