Chiar dacă doar 40% dintre românii din mediul urban care au un contract casnic de furnizare a gazelor naturale declară că au primit o notificare scrisă de la furnizorul lor despre liberalizarea pieței de gaze, numărul celor care știu deja despre această schimbare este aproape dublu: 78% din clienți casnici ai companiilor furnizoare de gaze naturale au aflat deja ce urmează să se întâmple de la 1 iulie 2020. Datele fac parte din studiul sindicalizat “Liberalizarea pieței de gaze – percepții”, desfășurat online în luna iunie de către iSense Solutions, pe 800 de clienți casnici de gaze naturale din mediul urban.
Bucureștenii sunt cei mai informați legat de schimbările ce vor surveni de la 1 iulie 2020 pe piața gazelor naturale, 79% dintre ei declarând că au aflat despre ele. În ceea ce-i privește pe locuitorii orașelor sub 50 000 de locuitori, procentul celor ce au auzit de liberalizarea pieței de gaz se situează la 77%.
În rândul clienților Engie, 84% au aflat despre liberalizarea pieței de gaze naturale, în timp ce procentul clienților E.ON care au auzit de schimbările pe piața gazelor naturale începând cu iulie 2020 este de 75%. În ceea ce privește consumatorii casnici care colaboreaza cu Enel pentru furnizarea gazelor naturale, 66% dintre ei știu despre liberalizarea pieței de gaze naturale.
Gradul de conștientizare legat de liberalizarea pieței de gaze naturale este considerabil mai mare în zona de sud a României, cu 81% dintre consumatorii casnici de gaze naturale care știu deja despre aceste modificări, față de 73% dintre clienții casnici în zona de nord a țării.
În ciuda faptului că autoritățile au decis plafonarea prețului la utilități pe perioada stării de urgență pentru a atenua impactul financiar al epidemiei de coronavirus asupra consumatorilor casnici, aproape jumătate (45%) dintre clienții de gaze naturale consideră că prețurile la gaze vor crește după 1 iulie 2020. 34% cred că prețurile vor rămâne neschimbate, pe când 20% dintre abonații casnici la gaze consideră că vor plăti mai puțin după liberalizarea pieței.
“Clienții casnici primesc cu o doză de scepticism vestea liberalizării pieței de gaz. Motivul principal ține de factorul financiar, dar mingea este acum în curtea furnizorilor de energie pentru a veni cu oferte relevante care să convingă o piață destul de statică până acum”, afirmă Andrei Elvădeanu, Head of Market Strategy, iSense Solutions.
Cercetarea a fost realizată online, în luna iunie a anului 2020, pe un eșantion de 800 de persoane cu vârsta peste 18 ani, clienți casnici de gaze naturale, din mediul urban, decidenți și co-decidenți în alegerea furnizorului de gaze. Gradul de eroare este de +-3%. Datele fac parte din studiul sindicalizat “Liberalizarea pieței de gaze – percepții”, realizat de către iSense Solutions pentru a evalua percepțiile românilor privind liberalizarea pieței de gaze naturale.
Despre iSense Solutions
iSense Solutions – The Modern Consumer Company folosește cele mai recente tehnologii de sondare a consumatorului modern din România. Compania a fost fondată de Traian Năstase și Andrei Cânda, specialiști cu peste 15 ani de experiență în domeniul cercetării de piață și cu o expertiză academică solidă, fiind doctori în Sociologie, respectiv Marketing. Mai multe informații puteți găsi pe www.isensesolutions.ro și www.researchromania.ro.